fbpx
Сьогодні
13:54 21 Гру 2019

Співочі птахи почали зменшуватися в розмірах через глобальне потепління

Вчені з Мічиганського університету заявили про те, що глобальне потепління впливає на розміри птахів, змушуючи їх зменшуватися.

До таких висновків дослідники прийшли, вивчаючи десятки тисяч особин протягом 40 років, повідомляє "Популярная механика".

Вчені спостерігали за 52 видами птахів з 1978 року. За цей час їм вдалося провести заміри мінімум 70 тисяч особин. Виявилося, що за цей час вага співочих горобиних знизився в середньому на грам, а довжина крил зросла на кілька міліметрів.

Дослідники підкреслюють, що такі зміни були зафіксовані у всіх 52 видів птахів, які мігрують через територію Північної Америки.

Пояснити ці зміни вчені поки не змогли. На думку дослідників, впливати на зменшення маси і збільшення крил може глобальне потепління, оскільки встановлена пряма залежність між розмірами теплокровних живих істот та температуррю в місцях їхнього проживання: чим тепліший клімат, тим менше тварини в ньому.

Тушки птахів шукав Девід Віллард, співавтор дослідження і орнітолог Філдовського музею природної історії в Чикаго. У 1978 році Віллард почав обходити висотні будівлі Чикаго вранці, щоб зібрати тушки птахів, що врізалися в хмарочоси. Як правило птиці здійснюють перельоти уночі, і іноді їх привертає світло з вікон. Вони летять на нього, врізаються в будинки і від цього удару зазвичай гинуть. За деякими оцінками, кожен рік таким чином гине кілька мільйонів птахів. Зразки для колекції також надавали волонтери, але Віллард виміряв усі 70 716 тушок сам.

Співочі птахи почали зменшуватися в розмірах через глобальне потепління

Це не перше дослідження,яке пов'язує зменшення розмірів тварин зі зміною клімату.

У 2014 відразу дві команди вчених виявили цей зв'язок у гірських козлів і саламандр.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: