fbpx
Сьогодні
22:37 20 Гру 2019

Вчені розкрили значення статуй острова Пасхи

Люди, які жили на острові Пасхи кілька століть назад, ймовірно, вірили, що моноліти допомагали вирощувати їжу на цьому полінезійському острові.

До таких висновків дійшла група вчених-археологів зі Сполучених Штатів Америки, Нової Зеландії і Чилі під керівництвом Анн Ван Тілбург. Вони з'ясували, що статуї створювалися для збереження родючості земель.

На її думку, стародавні різьбярі працювали за вказівкою елітного правлячого класу, щоб вирізати майже 1000 статуй моаї, тому що вони і суспільство в цілому вірили, що статуї впливають на сільськогосподарську родючість і, таким чином, допомагають створювати важливі запаси продовольства.

Ван Тілбург і її команда вважають, що вони знайшли наукові докази цієї гіпотези завдяки ретельному вивченню двох конкретних моаї, розкопаних протягом п'яти років в кар'єрі Рано Рараку на східній стороні острова.

Великі лабораторні випробування зразків грунту з того ж району показують наявність таких продуктів, як банан і солодка картопля. Ван Тілбург сказала, що аналіз показав, що, крім того, що він служив в якості кар'єра і місця для вирізання статуй, Рано Рараку також був місцем вирощування сільгосппродукції.

«Роботи в каменоломні сприяли насиченню ґрунту добривами і мінералами, тому він ставав більш придатним для сільського господарства. Ми припускаємо, що статуї, які збереглися в районі каменоломні, не призначалися для переміщення в інші частини острова — вони охороняли особливу екосистему кар'єра і повинні були, як вважали місцеві жителі, підвищувати врожайність. І це дійсно працювало, так як врожайність зростала завдяки активній діяльності в каменоломні», — відзначають автори дослідження.

За словами вчених, хімічний склад грунту показав високий рівень елементів, які є ключовими для росту рослин і необхідні для високих врожаїв. Всюди на острові грунт швидко зношується, але в кар'єрі ситуація інша.

«Наші розкопки розширюють наші уявлення про моаї і спонукають нас усвідомити, що ніщо, незалежно від того, наскільки це очевидно, ніколи не буває саме таким, яким здається. Я думаю, що наш новий аналіз гуманізує процес створення моаї», — сказала Ван Тілбург.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: