fbpx
Сьогодні
18:57 19 Гру 2019

Верховна Рада ухвалила закон про ТСК із пропозиціями Зеленського

Парламент ухвалив закон "Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України" із пропозиціями Президента України.

Відповідне рішення підтримали 337 народних депутатів, повідомляє Укрінформ.

Президент України надав шість зауважень до закону, з яких було сформовано десять пропозицій. Рада підтримала дев'ять із них.

Зеленський, зокрема, висловив незгоду з пропонованим підходом щодо унормування в одному законодавчому акті питань організації та порядку діяльності як тимчасових слідчих комісій та тимчасових спеціальних комісій, так і спеціальної тимчасової слідчої комісії ВР.

Він акцентував на тому, що статус і порядок діяльності спеціальної ТСК, що створюється парламентом для проведення розслідування під час процедури усунення Президента з посади в порядку імпічменту, суттєво відрізняється від статусу та порядку діяльності тимчасових спеціальних і тимчасових слідчих комісій, утворюваних парламентом відповідно до статті 89 Конституції.

Президент зауважував, що з огляду на унормування питань діяльності спеціальної тимчасової слідчої комісії, а також тимчасових спеціальних і тимчасових слідчих комісій в одному законодавчому акті є невиправданим і таким, що не випливає з положень Конституції.

Так, підтримані парламентом пропозиції глави держави стосуються того, що цей закон визначає, що тимчасова слідча комісія є колегіальним тимчасовим органом, який утворюється з числа народних депутатів України, завданням якого є здійснення парламентського контролю шляхом проведення розслідування з питань, що становлять суспільний інтерес.

Згідно з ухваленими пропозиціями, закон передбачає, що слідча комісія не пізніш як через шість місяців із дня утворення подає Раді письмовий звіт про виконану роботу, а також підготовлені нею пропозиції щодо проектів актів, висновки, пропозиції та інші матеріали, які надаються народним депутатам для ознайомлення.

У разі ненадання слідчою комісією звіту Раді у визначений термін повноваження такої комісії вважаються припиненою з наступного дня після дня закінчення терміну подання звіту, про що оголошується Головою ВР на пленарному засіданні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: