fbpx
Сьогодні
13:55 19 Гру 2019

Верховна Рада підтримала пропозиції Зеленського до Виборчого кодексу

Фото УНІАН

Верховна Рада ухвалила Виборчий кодекс у цілому з урахуванням пропозицій президента Володимира Зеленського, його підтримали 330 народних депутатів.

Відбулося голосування за законопроект №0978.

Законопроєкт підтримали представники всіх фракцій та груп.

 

Кодекс об'єднує в собі положення п'яти законів — про вибори президента, вибори народних депутатів, місцеві вибори, Центрвиборчком і держреєстр виборців. Він передбачає пропорційну систему виборів з відкритими регіональними списками. Виборці можуть голосувати за партію і за конкретного кандидата в списку політсили. У бюлетені буде тільки дві графи (номер партії і номер кандидата за партійним списком). Від змішаної системи за мажоритаркою держава відмовляється. Прохідний бар'єр до парламенту залишається на рівні 5%.

Замість понад 200 одномандатних округів буде 27 регіональних, які збігаються в основному з областями. У Дніпропетровській області та Києві передбачено по два виборчих округи, а Херсонська область і Крим об'єднані в один виборчий регіон. Закордонний округ закріплюється за Києвом.

На тимчасово окупованих територіях голосування не проводиться. Переселенці повинні подавати заявки на зміну місця голосування.

Голосування за відкритими списками має набути чинності з 2023 року.

Виборчий кодекс було ухвалено у першому читанні Верховною Радою 8 скликання 7 листопада 2017 року, у цілому – 11 липня 2019 року.

Президент Володимир Зеленський повернув його парламенту на повторний розгляд зі своїми пропозиціями 13 вересня 2019 року.

Загалом було 17 пропозицій Зеленського.

17 грудня комітет рекомендував Верховній Раді підтримати всі пропозиції президента.

Колишній спікер Андрій Парубій сказав, що вважає вето Зеленського необґрунтованим.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: