fbpx
Сьогодні
21:57 19 Гру 2019

Україна та РФ досягли згоди про транзит газу, - Шефчович

У ході більш ніж 7-годинних переговори про транзит газу Україна та Росія досягли принципової угоди про новий контракт щодо транзиту російського газу через територію України.

Про це повідомив представник Єврокомісії на переговорах Марош Шефчович, пише hromadske.

Деталей домовленостей наразі не називають, адже сторони переговорів мають погодити домовленість з урядами, у столицях Києві та Москві.

Наразі у публічному просторі не прозвучало жодних умов нового договору про транзит: ані терміну контракту, ані обсягів транзиту, ані тарифу на транзит газу. Це ключові умови домовленостей, від яких, зокрема, залежить рівень доходів України, а також стабільність у постачанні російського газу до Європи протягом наступних років.

Нагадаємо, що 19 грудня у Берліні проходили тристоронні газові переговори на політичному рівні.

В Єврокомісії заявили, що переговори будуть зосереджені навколо політичної угоди, що охоплює тривалість, обсяги і тарифи майбутнього транзитного контракту, а також арбітражу.

Перед переговорами колишній заступник глави Єврокомісії із Енергосоюзу Марош Шефчович проведе двосторонню зустріч з міністром економіки і енергетики Німеччини Петером Альтмаєром.

31 грудня 2019 року закінчується термін дії контракту на транзит газу через територію України з РФ. Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук допускає можливість "газової війни" під час продовження переговорів із Російською Федерацією щодо транзиту газу після 1 січня 2020 року.

"Україна буде домовлятися про газ далі, можливо, непросто, можливо, з "газовою війною". Але ми повністю готові до цього: наші сховища наповнені, нашу логіку підтримують ЄС і рішення Стокгольмського арбітражу, а "Північний потік-2″ недобудований", – заявив він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: