fbpx
Сьогодні
23:05 19 Гру 2019

Рада запровадила нові правила вступу до закладів вищої освіти

Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт № 2299 про внесення змін до законодавства щодо вищої освіти.

За проголосував 321 народний депутат, пише The Бабель.

Закон передбачає зміни для вступників, студентів і самих вишів.

Згідно із законом, виші видаватимуть дипломи не «державного зразка», а за зразком, затвердженим власною вченою радою.

Плагіат і фальсифікації в роботах можуть завадити студентам отримати диплом про закінчення вищої освіти.

Під час вступної кампанії заклади прийматимуть мотиваційні листи, за які абітурієнт зможе отримати додаткові бали під час вступу.

Ухвалений закон також впроваджує чіткі критерії, за якими оцінюватиметься робота ректорів.

Також він передбачає кардинальне зменшення об'єктів ліцензування освітньої діяльності у сфері вищої освіти та впровадження дуальної освіти.

Усі керівники вишів, які обиратимуться на посади, будуть підписувати контракти з зазначенням цільових показників ефективності, строками їх виконання та механізмами перевірки.

Цільові показники формуватиме Міністерство на базі програм кандидатів, які ті подаватимуть у пакетах документів на конкурс. Якщо ректор не виконає програму, йому загрожує розірвання контракту.

Щодо ліцензування, то його проводитимуть в онлайн-режимі через електронні бази. Ліцензуватимуть діяльність вишів на певному рівні вищої освіти й освітню діяльність за спеціальностями для «регульованих професій» (тих, які передбачають особливо відповідальну роботу: правнича сфера, атомна енергетика, медицина, військова служба тощо). Отже, ліцензії скасовують майже для 100 спеціальностей.

Також не можна буде створювати відокремлені структурні підрозділи в Києві, Харкові, Львові, Дніпрі й Одесі, а ті, що зараз працюють, мають бути реорганізовані або закриті до 1 липня 2021 року.

Варто зазначити, що ЗНО з математики буде обов'язковим.

Нагадаємо, згідно з міжнародним рейтингом якості освіти PISA-2018, проведеним Організацією економічного співробітництва та розвитку, українські школярі за рівнем знань опинилися приблизно в середині списку з 79 країн-учасниць.

Найбільші проблеми у України виявилися з математикою: 36% школярів не здатні провести елементарні математичні розрахунки. Поріг базового рівня знань з математики подолали всього 64% українських учнів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: