fbpx
Сьогодні
09:07 19 Гру 2019

Палата представників проголосувала за імпічмент Трампа: до чого тут Україна

Палата представників Конгресу США затвердила статті обвинувачення в рамках процедури імпічменту президента США Дональда Трампа. Він став третім президентом в історії Штатів, якому Палата проголосила імпічмент.

Стало відомомо з трансляції засідання Палати представників, повідомляє CNN.

Більшість членів нижної палати проголосувала за затвердження статей про імпічмент. Першу статтю звинувачень щодо зловживання владою підтримали 230 конгресменів, проти висловились 197.

Також більшість підтримала і другу статтю з приводу перешкоджання роботі Конгресу.

Позитивне голосування хоча б за однією статтею означає оголошення імпічменту.

Перше і головне обвинувачення ґрунтується на проханні Трампа до президента України Володимира Зеленського почати розслідування проти сина Джо Байдена. Байден є ексвіцепрезидентом і потенційним суперником Трампа на виборах 2020 року.

За версією обвинувачення, Трамп робив це в обмін на відновлення американської військової допомоги Києву на суму в $391 млн.

Також за розпорядженням президента, високопоставлені співробітники адміністрації відмовилися надати свідчення в рамках процедури імпічменту. І це другий пункт обвинувачення.

Перед голосуванням демократи та республіканці понад 6 годин дебатували з приводу справи імпічменту.

Після позитивного голосування справа перейде до Сенату, який проведе судовий розгляд, щоб вирішити, чи потрібно усунути Трампа з посади. Більшість у Сенаті мають республіканці (партія Трампа).

Білий дім вже назвав голосування "найганебнішим епізодом в історії нації" та "шахрайством". Там знову наголосили, що демократи не представили жодного доказу провини президента.

Новина про підтримку звинувачень застала Трампа під час виступу перед прихильниками в Мічигані. Очільник Білого дому заявив, що "за" не голосував жоден республіканець. За його словами, Республіканська партія ніколи не була така єдина як зараз. Він дорікнув демократам, що троє з них не підтримали звинувачення.

Слід зазначити, що Дональд Трамп — 45-й президент США, але є лише третім, стосовно якого був оголошений імпічмент. Тепер його ім'я буде стояти поруч з Ендрю Джонсоном та Біллом Клінтоном, яким також офіційно оголошували імпічмент. Додамо, що його також майже оголосили 37-му президенту США Річарду Ніксону.

Попри оголошення початку процедури імпічменту, жоден з вказаних президентів США так і не був звільнений.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: