fbpx
Сьогодні
18:08 19 Гру 2019

КСУ оцінює правомірність Ради давати добро на продаж землі

Велика палата Конституційного суду розпочала розгляд подання 46 народних депутатів про тлумачення положень першого речення частини першої статті 13 і частини першої статті 14 Основного Закону, у яких йдеться про право власності народу на землю.

Про це повідомляє Укрінформ.

На початку засідання суддя-доповідач у даній справі Віктор Колісник доповів, що направив 14 запитів до науковців, закладів вищої освіти і наукових установ, у яких просив висловити позиції стосовно порушених у конституційному поданні питань.

У ході усних слухань справи виступив один з авторів конституційного подання депутат Сергій Власенко зазначив, що необхідність тлумачення згаданих статей Конституції з'явилася після того, як у Верховній Раді були проголосовані у першому читанні три законопроекти, які "вирішують долю 72% української землі".

"Питання не лише у можливості продажу землі іноземцям. В ці закони закладена можливість самовільної зміни власником цільового використання землі, зняття певних контрольних функцій держави, зокрема, скасовуються сівозміни для сільськогосподарських земель. Наша правова позиція полягає у тому, що такі питання може вирішувати лише український народ, як власник усіх земель України", – сказав він.

На думку депутата, парламент не має повноважень ухвалювати рішення стосовно продажу землі. Це питання, вважає Власенко, має бути вирішене на всеукраїнському референдумі.

Натомість представники Верховної Ради і президента у Конституційному Суді Ольга Совгиря і Федір Веніславський просили суд закрити провадження у справі у зв'язку з тим, що не було наведено аргументів для необхідності тлумачення Конституції в цій частині.

Нагадаємо, що понад 100 представників Національного корпусу перекрили проїзну частину вулиці Хрещатик біля ЦУМу, протестуючи проти відкриття ринку землі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: