fbpx
Сьогодні
09:21 18 Гру 2019

Путін і Макрон обговорили питання транзиту російського газу в ЄС через Україну

Фото Reuters

Президент Росії Володимир Путін в ході телефонної розмови обговорив з лідером Франції Еммануелем Макроном проблематику транзиту російського газу в ЄС через територію України.

Про це повідомляє прес-служба Кремля.

Розмова відбулася за ініціативою французької сторони.

"Володимир Путін висловив вдячність Еммануелю Макрону за хорошу організацію 9 грудня в Парижі саміту в "нормандському форматі". Лідери дали позитивну оцінку досягнутим домовленостям, які відбуваються в руслі імплементації мінського "Комплексу заходів". Президент Росії наголосив на необхідності послідовного здійснення спільно узгоджених кроків, включно з правовим оформленням особливого статусу Донбасу, забезпеченням режиму припинення вогню і обміну утримуваними особами", – йдеться в повідомленні.

Крім того, главами РФ і Франції було порушено проблематику транзиту російського газу в держави ЄС через територію України, зазначає прес-служба. Деталей про зміст розмови у Кремлі не розголошують.

Напередодні повідомлялося, що транзит газу через Україну і будівництво Північного потоку-2 з Путіним обговорила канцлерка Німеччини Ангела Меркель.

Зазначимо, що наразі між Україною та Росією тривають переговори про укладання нового договору на транзит газу через те, що чинний 10-річний договір, спливає 31 грудня 2019 року. Щороку транзит російського газу до Європи приносить Україні 3 мільярди доларів доходів — це більше, ніж витрати держави на імпорт газу.

Президент України Володимир Зеленський за підсумками газових переговорів з Путіним повідомив, що новий контракт про транзит газу буде не на один рік, як того раніше вимагала Росія.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: