fbpx
Сьогодні
18:38 18 Гру 2019

НАБУ і САП закликали Зеленського ветувати закон щодо скасування депутатської недоторканості

НАБУ та САП звернулися до президента Володимира Зеленського з проханням ветувати закон № 2237 про скасування депутатської недоторканності.

На переконання детективів та слідчих, ухвалений закон про зняття депутатської недоторканності несе в собі низку ризиків, у тому числі може стати шпариною для уникнення кримінальної відповідальності.

У САП пояснили, що норма про те, що лише генпрокурор (або виконуючий його обов'язки) може порушити кримінальне провадження (внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань) проти народного депутата ставить під загрозу незалежність детективів НАБУ і прокурорів САП.

«Тепер перед тим, як розпочати розслідування, вони мають звернутися до Генпрокурора, щоб переконати його внести відомості до ЄРДР. Крім того, законопроект не визначає, яким чином слідчі мають передавати інформацію генпрокурору, щоб той розпочав розслідування», — йдеться в заяві.

За даними САП, інша проблема нового закону полягає в тому, що докази причетності до вчинення злочину, зібрані у межах розслідування іншого злочину, визнаються недопустимими. Через що нардепи матимуть змогу уникнути кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, 18 грудня Верховна Рада ухвалила законопроект щодо зняття недоторканності народних депутатів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: