fbpx
Сьогодні
23:15 16 Гру 2019

Вчені назвали підходяще місце для висадки людей на Марсі

Вчені з Лабораторії реактивного руху NASA заявили про те, що їм вдалося знайти підходяще місце для висадки на Марсі з урахуванням інтересів безпеки та доступу до води.

На їхню думку, перші люди можуть висадитися в районі рівнини Аркадія, де містяться великі запаси легкодоступного водного льоду, повідомляє Naked science.

Можливість поповнити запаси води на Марсі дозволить заощадити на масі міжпланетного корабля, а значить, і виграти в паливі і корисному навантаженні. Тому наявність доступної води є ключовим питанням при пошуку місця для висадки на Червоній планеті.

Найбільше льоду міститься на полюсах Марса, але тут не можна висадитися через дуже суворі умови. Температура в цьому регіоні не рідко падає нижче 150 градусів Цельсія і сонячного світла надходить недостатньо. Тому дослідники розглядають регіони, які розташовуються ближче до екватора. З них краще підходять райони північної півкулі, для якої характерні низовинні рівнини.

У ході дослідження вчені вивчили дані, які були зібрані апаратами Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) і Mars Odyssey. Вода відрізняється високою теплоємністю, і її присутність можна виявити за ослабленням коливань температури поверхні, що закриває її: влітку вона нагрівається слабкіше, взимку не встигає охолонути так сильно, як позбавлені вологи ділянки.

Дослідники склали карту розподілу підповерхневого льоду, яка показала, що в рівнині Аркадія вона ховається на глибині кількох сантиметрів під поверхнею. Тобто, це дозволить видобувати воду без зайвих зусиль і важкого обладнання. Крім того, аналіз льоду дозволить отримати нові дані про кліматичні цикли і минуле Марса.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: