fbpx
Сьогодні
20:18 16 Гру 2019

COP25: чим завершився кліматичний саміт у Мадриді

Фото Reuters

Кліматичний саміт ООН у Мадриді завершується скандалом, оскільки головні світові економіки опираються зобов'язанням, закріпленим у Паризькій угоді.

Про це повідомляє  Reuters.

Після двотижневого саміту багато делегатів заявили про те, що головуюча на переговорах Чилі підготувала підсумковий текст, який ризикує звернути Паризьку угоду 2015 року проти вирішення проблем глобального потепління.

Кліматичний саміт мав завершитися в п'ятницю, проте затягнувся через суперечки з приводу реалізації Паризької угоди, яка досі не змогла зупинити ріст викидів вуглецю. Також учасники переговорів висловили обурення небажанням великих забруднювачів продемонструвати готовність до скорочення викидів.

Також повідомляється, що якщо великі економіки, такі як Китай, Індія, Японія, Бразилія, Австралія та інші, не зможуть домовитися, то практично зникнуть надії на запобігання катастрофічного підвищення температури.

Учасники саміту заявили, що підготовлений Чилі проект підсумкової заяви, був одним з найгірших, які вони бачили на переговорах з клімату.

"Підхід Чилі до цього тексту показує, що вони слухають забруднювачів, а не людей", – зазначила виконавчий директор Greenpeace International Дженніфер Морган.

Науковці та поборники захисту клімату критикують відсутність конкретних домовленостей за результатами 25-ї міжнародної конференції ООН з питань змін клімату (COP25), яка завершилась у Мадриді у неділю, 15 грудня, передає DW.

Під час заходу майже 200 країн-учасниць саміту лише визнали необхідність збільшення зусиль, спрямованих на захист клімату та обмеження обсягів шкідливих викидів.

Розчарування результатами конференції висловив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. За його словами, міжнародна спільнота не показала належного честолюбства щодо поборення кліматичної кризи. "Однак ми не повинні здаватись. І я не здамся", – написав генсек ООН у Twitter.

Речник міжнародної екологічної організації Greenpeace заявив, що "конференція стала нападом на серце Паризької угоди". Її результати зраджують всіх людей, які давно страждають від наслідків кліматичної кризи та закликають до швидкого прогресу, наголосив він.

Своєю чергою, у Всесвітньому фонді дикої природи (WWF) охарактеризували рішення учасників COP25, як "моторошний помилковий старт" у вирішальному 2020 році. Тепер важливо, щоб Євросоюз значно збільшив свій внесок у захист клімату та дозволив "іскрі запалити інших", заявив директор WWF з кліматичних питань Міхаель Шефер (Michael Schäfer). Німецький уряд не повинен продовжувати "гальмувати" захист клімату в Європі, додав він.

В гуманітарній організації Brot für die Welt наголосили, що розвинені країни, які відмовляють найбіднішим країнам у фінансовій допомозі для боротьби з наслідками змін клімату, є "вкрай безвідповідальними, егоїстичними та недалекозорими". Без додаткової допомоги кліматична криза стане великим ризиком для життя бідних верств населення в південних частинах світу. Це, своєю чергою, призведе до посилення конфліктів та збільшення кількості біженців.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: