fbpx
Сьогодні
15:11 16 Гру 2019

Пристайко: Списки на обмін можна уточнити після візиту Червоного Хреста в ОРДЛО

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко поки не може назвати "формулу" обміну полоненими, про який домовлялися в Парижі лідери "нормандського формату".

Про це він розповів в інтерв'ю УНІАН.

"Складне питання – узгодження переліків, тому що є декілька груп людей, яких ми обміняємо.

Якщо перший обмін, який відбувся гладко (у вересні), це були просто ті, хто знаходився у російських в'язницях, і їх обміняли на тих, хто знаходився на українській території, то тут трошки складніше. Зараз ми говоримо про тих, хто знаходиться на території Криму, та території Росії, та за межами лінії дотику (на окупованій частині Донецької і Луганської областей).

Вони умовно поділені на три категорії, але для нас це велика частина всіх погоджених прізвищ. Є частина, яка залишається поза межами цих списків, і є та частина, про яку я вже згадував, це велика частина – декілька сотень людей, які зникли безвісти. Тобто, їхні рідні вважають, що вони все ще живі і їх просто треба включити у ці списки…

Поки місія Червоного Хреста не прибуде на ту сторону, не перевірить і не доведе, чи ці люди живі, чи ні, до цього часу у нас буде зберігатися відчуття, що ми когось забули, про когось ще не згадали, і хтось ще має бути забраний і обміняний.

…Я не хочу називати цифри. Вони ще не остаточні. Крім того, теперішній обмін вимагає більш гнучкого підходу і буде нерівна кількість людей. Все залежить від того, яка межа можливого у переговорних командах".

Пристайко запевнив, що Київ готовий "до дуже серйозних компромісів для того, щоб забрати максимальну кількість наших людей".

На запитання, чи Росія заперечує далі наявність людей, щодо яких Київ упевнений, що вони перебувають в ОРДЛО чи у в'язницях РФ, міністр відповів: "Цього разу не тільки російська сторона. Є ще та сторона у гуманітарній підгруп – скажімо, та "влада", яка представлена зараз на окупованих територіях. Вони залучені до цього процесу також, що ще більш ускладнює ситуацію".

Пристайко зазначив, що представники Червоного Хреста цього тижня спробують потрапити на окуповані території, аби дізнатися, чи є там зниклі безвісти, яких, "за різними оцінками, майже 500 людей".

Голова МЗС також констатував: "Гарантій (повернення людей) ніяких не існує. Безумовно, якби вони існували, напевне, ці люди давно би вже не сиділи, ми б їх давно вже забрали".

Раніше: Пристайко повідомив, що дату припинення вогню на Донбасі оголосять цього тижня.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: