fbpx
Сьогодні
18:15 15 Гру 2019

Як подолати гендерні стереотипи в навчальних закладах

Що і для чого вивчали

Які норми та звички у міжстатевих відносинах сьогодні є нормою, а які вже давно пора було б відкинути? У навчальних закладах Донецької області — Слов'янському коледжі Національного авіаційного університету і Слов'янському хіміко-механічному технікумі — нещодавно реалізували ініціативу з організації освітніх вправ щодо гендерних питань. Використовуючи онлайн-сервіси, зі студентами провели інтелектуально-інтерактивні проекти. Метою практичних психологів і співробітників навчальних закладів Олени Матушенко, Марини Іщенко та Фьодора Руденко було створення умов для налагодження ефективного діалогу та партнерських відносин навчальних закладів з організаціями громадянського суспільства. Ідея ґрунтується на ст. 76 Закону України "Про Освіту", що враховує забезпечення соціально-педагогічного патронажу у системі освіти і сприяння взаємодії закладів освіти, сім'ї і суспільства у вихованні здобувачів освіти, їх адаптації до умов соціального середовища. Базою для взаємодії стали підходи ГО "Асоціація громадських радників України", яка інформує про актуальні проблеми в громаді, можливості їх вирішення, бере участь у заходах в громаді та комунікує зі ЗМІ.

гендерні стереотипи в навчальних закладах

На підставі чого діяли

Передусім були обговорені законодавчі норми про створення умов для захисту здобувачів освіти під час освітнього процесу від будь-яких форм фізичного та психічного насильства, приниження честі та гідності, дискримінації за будь-якою ознакою.

Застосовуючи прийоми фасилітації, студентам розповіли методи і засоби, що допомагають знайти відповідь у гендерних випадках. На практиці студенти розглянули життєві ситуації "Чи бачимо ми сексизм?". 

гендерні стереотипи в навчальних закладах

Під час семінару використовувася тест "Рубрики": Сексизм чи норма? Тест на гендерні стереотипи

А також з сайту bit.ua: Тест: сексист чи не сексист?

Пройшовши ситуаційні тести, учні обговорили моделі власної поведінки під час взаємодії чоловіків і жінок. Ініціатива реалізована для сприяння реалізації Концепції національного виховання студентської молоді, де в основних напрямках національно-виховної діяльності передбачено інтелектуально-духовне виховання через розвиток пізнавального інтересу, творчої активності, мислення; виховання потреби самостійно здобувати знання та готовності до їхнього застосування у практичній діяльності.

гендерні стереотипи в навчальних закладах

Який алгоритм взаємодії студентів

Спочатку студентам розказали основну термінологію, що торкається теми гендерних відносин. 

Після розв'язання онлайн-завдань, студентам треба було сформулювати бачення вирішення той чи іншої ситуації, в такому алгоритмі:

  1. Установити фактичні обставини, пов'язані з сексізмом
  2. Вибрати ключові слова, що підлягають використанню до фактів сексізму
  3. Прийняти обґрунтоване рішення і повідомити про нього

При цьому студентів орієнтували на те, що треба пам'ятати про визначення основних понять, проаналізувати їх ознаки, з'ясувати можливі наслідки.

Можна було змоделювати ситуацію в іншому напрямку – змінити деталі, навести схожий приклад, зробити загальні висновки відповідно до правових норм.

гендерні стереотипи в навчальних закладах

Можливості подальшої взаємодії

Для продовження взаємодії розробляється серія проектів, щоб робити внесок у виховний простір, який би був  побудований не за принципом вимуштруваних "гвинтиків". Основна мета – запобігти можливим виявам упередженого ставлення до прав людини, жінки чи чоловіка та попередження стигматизації.

Це сприяє тому, щоб студенти могли зануритись в атмосферу пізнання без репетиційних вправ, відчути правовий простір і дію права постійно, а не тільки в день прав людини або будь-яку іншу традиційну дату.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: