fbpx
Сьогодні
19:28 14 Гру 2019

Берлін заявив, що волі українського уряду замало для завершення війни на Донбасі

Українська сторона зробила кроки до розблокування Мінського процесу, але волі її одної недостатньо, свою частину роботи має виконати РФ.

Про це заявив міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас, доповідаючи в Бундестазі про результати саміту нормандської четвірки, повідомляє Укрінформ.

"Усім причетним ясно, про що йдеться, і це виходить за межі східної України та України. Мир в Україні відіграє важливу роль також у відносинах Європи з Росією. Ці відносини покращаться лише за умови остаточного виконання Мінських домовленостей та відновлення суверенітету України", – заявив міністр.

Він поінформував депутатів про домовленості Парижа 9 грудня: всебічне припинення вогню до кінця року, обмін до свят полоненими, подальше розмінування, розведення ще у трьох точках. Також про домовленість не допускати в майбутньому перешкоджання роботі СММ ОБСЄ, до складу якої входять 800 спостерігачів, в тому числі 40 німців.

Глава МЗС ФРН визнав, що відповідей на багато питань поки немає. Серед них він назвав проведення демократичних місцевих виборів у зоні конфлікту, відновлення повного контролю Україною над її кордоном.

"Саме президент Зеленський своїм мирним курсом вніс новий рух в імплементацію Мінських угод… Слід визнати, що Україна протягом останніх тижнів і місяців зробила мужні кроки, в тому числі проти внутрішнього політичного опору, і таким чином створила основу для того, щоб ми могли повернутися до обговорення політичного процесу завершення конфлікту на сході України. Але мир на Донбасі потребує більше, ніж волі українського уряду", – заявив Маас.

Він запевнив, що Німеччина разом з Францією продовжуватиме працювати над тим, щоб шоста зима війни для людей зі східної України стала останньою воєнною зимою.

Маас повідомив, що перед самітом через 4 місяці має відбутися зустріч на рівні міністрів закордонних справ.

Нагадаємо, що так звана "формула Штайнмаєра" вже прописана в законі про особливий статус Донбасу.

Крім того,  формула обміну полоненими буде зрозумілою після роботи контактної групи 18 грудня.

Нагадаємо, що Пристайко назвав умову, за якою Україна повернеться до ідеї розміщення миротворців на Донбасі.

Раніше Пристайко заявив, що 18 грудня на засіданні тристоронньої контактної групи може бути оголошено конкретну дату припинення вогню на Донбасі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: