fbpx
Сьогодні
15:59 13 Гру 2019

Верховний суд скасував принцип "пішохід завжди правий"

Верховний Суд України постановив, що пішохід-порушник зобов'язаний виплачувати компенсацію автомобілісту, який збив його не зі своєї вини.

Такий вердикт винесено щодо аварії, під час якої пішохід вискочив на дорогу на червоний сигнал світлофора, пише РБК-Україна із посиланням на матеріали справи під номером 296/2509/16-ц в Єдиному реєстрі судових рішень.

Встановлено, що водій позашляховика Toyota не перевищував швидкості і не міг уникнути наїзду на пішохода.

Розгляд справи тривав у суді 4 роки, в результаті суд постановив, що пішохід, який порушив правила безпеки на дорозі, в результаті чого сам отримав травми, зобов'язаний компенсувати витрати на ремонт машини в розмірі 100 000 гривень.

"Нинішнє рішення суду юристи вважають революційним і безпрецедентним, яке вплине на суди в аналогічних випадках, оскільки судді зобов'язані враховувати вердикт ВСУ", – йдеться в матеріалі.

Згідно з Правилами дорожнього руху пішохід також є учасником руху і у нього теж є обов'язки, зокрема, перед виходом на проїзну частину переконатися у відсутності транспортних засобів, які наближаються.

Як зазначають юристи, матеріальну шкоду можна буде стягнути не тільки з потерпілого пішохода, який залишився в живих, але й із спадкоємців у разі його загибелі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: