fbpx
Сьогодні
21:06 12 Гру 2019

Рада прийняла за основу закон, що забороняє колекторам залякувати боржників

Фото Reuters

Верховна Рада прийняла за основу депутатський законопроект №2133 про захист прав боржників при здійсненні колекторської діяльності, який пропонує заборонити колекторам залякувати боржників, дезінформувати їх, погрожувати і надавати їм неправдиві дані щодо їхньої заборгованості.

Законопроект у першому читанні підтримали 309 народних депутатів, пише ЕП.

Законопроект також пропонує встановити заборону на використання вульгарної або нецензурної лексики, фраз, які зачіпають особисту честь та гідність боржника, його ділову репутацію, а також використовувати силу.

Окрім цього, пропонується встановити заборону колектору приховувати номер телефону і будь-яким способом повідомляти про заборгованість третім особам.

Як повідомляється у пояснювальній записці, за порушення порядку здійснення колекторської діяльності у законопроекті передбачено адміністративний штраф: від 5 тис. до 10 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 тис. грн до 170 тис. грн);

за порушення під час врегулювання простроченої заборгованості з житлово-комунальних послуг, від 20 тис. до 50 тис. неоподаткованих мінімумів (340 тис. грн – 850 тис. грн) якщо порушення пов'язані з отриманням доходу в особливо великих розмірах, тобто якщо сума доходу щонайменше в 1 тис. разів перевищила неоподаткований мінімум.

Нагадаємо, що МВФ висунув 3 умови співпраці з Україною.

Нагадаємо, що Україна та МВФ домовились про нову програму співпраці на 3 роки.

Маркарова розповіла деталі нової програми співпраці України та МВФ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: