fbpx
Сьогодні
11:40 11 Гру 2019

На заводі "Радикал" у Києві перевищують норми випаровування ртуті, - міністерство енергетики

На території заводу "Радикал" у Києві показники випаровування ртуті перевищують норми в 4-16-разів, а влітку й у 40 разів, столична влада планує демеркуризацію цього об'єкта у Дніпровському районі.

Про це повідомляє Міністерство енергетики та захисту довкілля, Київська міська держадміністрація.

"Щоб ліквідувати забруднення внаслідок шкідливого виробництва на заводі "Радикал", після закриття якого залишилися значні обсяги ртуті, заступник міністра енергетики та захисту довкілля Роман Абрамовський спільно з головою профільного комітету ВР, іншими народними депутатами та представниками КМДА проінспектував територію заводу", – йдеться у повідомленні міністерства.

Провівши виміри випаровування ртуті, отримали показник перевищення норми від 4-х до 16-ти разів на різних ділянках. Улітку показник сягає до (перевищення в) 40 разів. Забруднена територія не огороджена і не перебуває під охороною.

"Першочергове завдання на сьогодні – закрити периметр та обмежити доступ людей до майданчика колишнього гідролізного цеху. Наступного тижня ми домовились зустрітися з депутатами та знайти шляхи розв'язання цієї екологічної проблеми", – зазначив Абрамовський.

 

Міністр повідомив, що КМДА розпочинає роботу над проєктом із демеркуризації заводу "Радикал". Кошти виділено з бюджету міста. Надалі планується провести відкриті торги із залученням до участі міжнародних організацій, що спеціалізуються на побідних проектах.

Міністерство підготує усі необхідні документи, щоб прискорити приєднання до Мінаматської конвенції про ртуть, запевнив Абрамовський.

24 жовтня Київрада ухвалила рішення про виділення коштів у розмірі 4,3 млн грн на розробку проекту демеркуризації промислового майданчика ВАТ "Радикал" на 2019-2020 роки.

6 грудня радник київського міського голови Максим Бахматов повідомив, що Київ розпочинає роботу над проектом із демеркуризації заводу "Радикал"У радянські часи тут був засекречений військовий об'єкт, за стінами якого виготовляли телескопи до підводних суден. Тепер ця територія нагадує могильник небезпечних речовин. Йдеться про 200 тис. тонн забруднених будівельних конструкцій та ґрунтів.

У липні 1996 року роботу підприємства зупинили, але з порушенням норм виведення потужностей експлуатації. Залишки хімічних речовин не вивезли з підприємства.

У 2012- 2013 роках із заводу "Радикал" уже вивозили заражену землю. Тоді з території забрали близько 93-х тонн хлоровмісних токсичних відходів.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: