fbpx
Сьогодні
14:40 11 Гру 2019

Гренландія тане у 7 разів швидше, ніж у 1990-х, - дослідження

Упродовж останніх 26 років швидкість танення льоду в Гренландії збільшиласьу 7 разів

Про це йдеться у дослідженні міжнародної групи полярних дослідників, передає ВВС.

Вчені проаналізували супутникові фото з 1992 по 2018 рік і з'ясували, що за цей час Гренландія втратила 3,8 трлн тонн льоду – це відповідає зростанню рівня світового океану на 10,6 мм.

При цьому вчені зафіксували, що швидкість танення постійно зростає. Так, на початку 1990-х цей показник становив близько 1 мм зростання рівня води, а станом на зараз він сягає вже 7 мм.

Такі темпи танення в одній лише Гренландії можуть призвести до зростання рівня світового океану на 7 см – без урахування інших чинників. Це призведе до затоплення значних ділянок суходолу.

"Кожен сантиметр зростання рівня океану означає загрозу затоплення для 6 млн людей", – пояснив один із авторів дослідження професор Енді Шеперд.

У середньому в Гренландії щороку тане близько 250 млрд тонн льоду, проте 2019 рік був аномально спекотним. Так, у прибережному місті Ілуліссат температура повітря сягала +20°C. В результаті таких умов Гренландія втратила у 2019 році 370 млрд тонн криги.

У 2013 році Міжурядова група експертів з питань змін клімату спрогнозувала, що до 2100 року рівень води у світовому океані зросте на 60 см. Інші дослідження показали, що рівень води може зрости ще більше.

Слід зауважити, що причину стрімкого танення Гренландії дослідники не вивчали. Утім воно може стосуватися зникнення льодів Арктики загалом унаслідок глобального потепління. За останнє десятиліття середня температура регіону зросла на 0,75°C.

Дослідження оприлюднене на тлі Кліматичної конференції ООН, що проходить в іспанській столиці Мадриді з 2 по 13 грудня. На ній міжнародні організації представили результати досліджень, які засвідчують згубні наслідки зміни клімату.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: