fbpx
Сьогодні
18:28 11 Гру 2019

В Україні з'явилися перші контейнери для безкоштовної здачі батарейок на гарантовану переробку в Європі

Громадська організація «Батарейки, здавайтеся!» запустила збір батарейок у торгових центрах «Епіцентр» і «Нова Лінія». Кожен охочий може здати туди батарейки на гарантовану переробку на заводі GreenWEEE в Румунії. Від людини прийматимуть до 20 використаних батарейок за раз.

Лише одна батарейка здатна забруднити 16 м² землі. Але поки що жодна батарейка в Україні не потрапила на переробку. Причина в тому, що переробка збиткова і за неї потрібно платити. До цього моменту в Україні не було місця, куди можна було безкоштовно принести батарейки на реальну переробку, за яку платив би виробник батарейок. Всі зібрані батарейки лише зберігалися на складах або потрапляли до рук псевдопереробників, які викидали їх на сміттєзвалища.

За 2 роки переговорів з торговими мережами та виробниками батарейок, організації «Батарейки, здавайтеся!» вдалося надихнути їх почати фінансувати переробку, як це відбувається в Європі. Пілотний проєкт стартував у мережі ТЦ «Епіцентр» та «Нова лінія» 10 грудня. До кінця тижня мережі встановлять у торгових центрах контейнери для прийому батарейок по всій Україні.

Батарейки, здавайтеся

Переробку всіх батарейок, зібраних в «Епіцентрі», оплачує торгова мережа спільно з імпортерами батарейок із доходів від продажів нових батарейок. При цьому для споживачів ціна на батарейки не змінюється.

«Група компаній «Епіцентр» стає першою зеленою компанією в Україні, яка фінансуватиме утилізацію батарейок за європейською моделлю «виробник платить». Ми плануємо зібрати та переробити щонайменше 1 мільйон батарейок за рік», – каже Ангеліна Бурлакова, виконувачка обов'язків директора направлення «Електротехніка» компанії «Епіцентр К».

Батарейки, здавайтеся

Вартість переробки оплачують 50/50 торгова мережа і представники компаній-постачальників – Duracell, VARTA, GP Batteries та Hausmark, при цьому ціна на батарейки для споживачів залишиться незмінною.

27 листопада «Батарейки, здавайтеся!» оголосили про отримання першого в історії України дозволу на вивезення батарейок на переробку на заводі GreenWEEE в Румунії. Перша відправка батарейок запланована на початок 2020 року.

Щоб допомогти українцям відрізнити контейнери, з яких батарейки дійсно йдуть на справжній завод, від псевдозбору, організатори залучили дизайнерів з команди «Агенти змін» (автори схеми Київського метро та київської пішохідної навігації).

Батарейки, здавайтеся

Так народилася концепція «Звірята гарантують переробку». Оскільки люди в Україні часто збирали батарейки на псевдопереробку, відтепер гарантований збір батарейок в Україні будуть робити звірята. В «Епіцентрі» це буде бобер, в «Новій Лінії» – кріт, в офісах відповідальних компаній – котики. На кожному контейнері буде також розміщена голограма «гарантована переробка», яку неможливо підробити.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: