fbpx
Сьогодні
16:34 10 Гру 2019

Українська мова має стати фактором об'єднання, а не розколу в суспільстві, - мовний омбудсмен

Урядова уповноважена із захисту державної мови Тетяна Монахова зазначає, що в побуті люди можуть спілкуватися будь-якою мовою, але під час спілкування громадянина з державою необхідно використовувати українську.

"Хочу зазначити, що якою мовою людина розмовляє з дітьми або батьками, зі своїми друзями, якою мовою вона пише вірші чи листи, пише в соціальних мережах, молиться богу – це її особистий вибір. Водночас якщо людина постає перед державою як громадянин, і звертається до держави: захисти мене, навчи мене, вилікуй мене, дай мені роботу, то тут держава вимагає використання державної мови", – сказала вона на прес-конференції у вівторок.

Монахова наголосила, що державна мова – це державотворчий фактор, що не буває держави без мови.

"Стаття Конституції України №10 говорить про те, що у нас одна єдина державна мова – це українська мова. Антиконституційних речей ви від мене не почуєте", – додала омбудсмен.

"Моє основне завдання як уповноваженої із захисту державної мови – забезпечити права громадян України на отримання інформації та послуг державною мовою", – наголосила вона.

Серед іншого, вона зазначила, що у співпраці з Міністерством освіти і науки необхідно буде створювати безкоштовні курси з вивчення української мови. Також у співпраці з Міністерством культури, молоді та спорту створюватимуться програми із просування мови через заходи у сфері мистецтва.

Щодо питання непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей, то Монахова зазначила, що мовна політика, спрямована на людей, які там проживають, також необхідна.

"Справді там (на Донбасі) існує проблема фактичної відсутності державної мови в тих публічних сферах, які передбачає закон, і очевидно, що ми розроблятимемо цілу стратегію гуманітарних, культурних заходів. Потрібно людей не лише штрафувати, це передбачено в законі, а й мотивувати переходити на українську мову, вчити державну мову та застосовувати її там, де передбачає закон", – сказала вона.

"Ми зараз усіма засобами, які є в нашому арсеналі, транслюватимемо меседжі, звертатимемося, спілкуватимемося з цими людьми. Щойно з'явиться юридична можливість, політична можливість, ми залучатимемо їх в україномовний простір", – додала вона.

На думку омбудсмена, українська мова має стати фактором об'єднання, а не розколу в суспільстві.

Нагадаємо: Бужанський заявив, що подав в Раду законопроект про скасування мовного закону.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: