fbpx
Сьогодні
18:38 10 Гру 2019

Путін лякає різаниною "як у Сребрениці" у разі відсутності амністії для бойовиків на Донбасі

Президент РФ Володимир Путін вважає, що на Донбасі може повторитися трагедія в Сребрениці, де 24 роки тому боснійські серби розстріляли понад 8 тис. мусульман.

Про це він заявив після нормандського саміту на зустрічі з Радою з прав людини при президенті РФ, передає Інтерфакс-Україна.

За словами Путіна, масове вбивство громадян на Донбасі можуть спровокувати відсутність закону про амністію і повернення кордону з Росією під контроль України.

«Досі не прийнято закон про амністію. У 2015 році ще домовилися, рішення є якісь, але нічого не діє. І українська сторона весь час ставить питання: дайте нам можливість закрити кордон військами… Але я уявляю, що далі почнеться. Сребрениця буде», — сказав глава Кремля.

11 липня 1995 року сербські війська стратили в місті Сребрениця вісім тисяч полонених боснійських чоловіків у віці від 13 до 77 років.

Зазначимо, що після переговорів в нормандському форматі Путін назвав вимоги Росії щодо Донбасу. Серед них — внесення до Конституції України змін, що закріплюють особливий статус Донбасу на постійній основі, а також амністія всіх терористів «Л/ДНР».

У той же час президент України Володимир Зеленський допустив амністію для бойовиків, якщо їхні «руки не були в крові».

Нагадаємо, 9 грудня у Парижі пройшла зустріч Володимира Зеленського, Ангели Меркель, Еммануеля Макрона і Володимира Путіна в рамках нормандського формату.

За підсумками саміту було підписано спільне комюніке та оголошено про низку домовленостей. Частина з цих рішень делегована для затвердження на рівні ТКГ в Мінську.

Ключові пункти домовленостей нормандської зустрічі:

  • продовження реалізації Мінських угод
  • всеохопне припинення вогню, яке має бути встановлене до кінця 2019 року
  • звільнення та обмін утримуваних осіб за принципом "всіх на всіх", починаючи з "усіх встановлених", до кінця 2019 року
  • рішення ТКГ визначити нові пункти пропуску (КПВВ) протягом 30 днів
  • ще три ділянки розведення військ – до кінця березня 2020 року
  • впровадити "формулу Штайнмайєра" (щодо місцевих виборів в ОРДЛО) до українського законодавства
  • оновлення плану з розмінування Донбасу
  • провести ще одну зустріч лідерів у нормандському форматі через чотири місяці (зокрема для підготовки місцевих виборів в ОРДЛО), а до того – співпрацювати на рівні глав МЗС і політичних радників

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: