fbpx
Сьогодні
12:17 10 Гру 2019

Нормандський саміт у Парижі - дипломатичний успіх Зеленського, - прем'єр-міністр

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук вважає великим прогресом для країни участь у переговорах у "нормандському форматі" після тривалої перерви, а його проведення в Парижі 9 грудня розцінює як дипломатичний успіх президента України Володимира Зеленського.

"Участь у переговорах у "нормандському форматі" для України — великий прогрес, адже минулі три роки ситуація знаходилася в замороженому стані… "Нормандська зустріч" — однозначний дипломатичний успіх президента України Володимира Зеленського, який продовжує боротися за мир та за повернення території України", – написав Гончарук в Facebook.

Прем'єр також перерахував досягнуті під час саміту рішення: "припинення вогню, три додаткових ділянки розведення сил (до кінця березня 2020 року), початок розмінування, нові пункти пропуску через лінію розмежування, розширення присутності ОБСЄ до формату 24/7. Але найголовніше — про обмін полоненими на нашій умові "всіх на всіх", починаючи з "усіх встановлених на всіх встановлених". Ще 72 українця можуть скоро повернутися додому".

При цьому, за словами Гончарука, відкритим залишилося питання відновлення контролю України над ділянкою свого державного кордону на Донбасі.

"Позиція України — спочатку повна безпека, яка не може існувати без контролю над кордоном. Потім вибори. Ця тема знову буде на порядку денному наступної зустрічі через чотири місяці", – додав прем'єр.

Також Гончарук написав, що українська сторона досягла своєї мети в газовому питанні – "вивели питання транзиту газу за межі обговорення ситуації на Донбасі".

"Україна буде домовлятися про газ далі, можливо, непросто, можливо, з "газовою війною". Але ми повністю до цього готові до цього: наші сховища наповнені, нашу логіку підтримують ЄС і рішення Стокгольмського арбітражу, а "Північний потік-2″ не добудований", – написав він.

"Не домовилися про контракт, але цього і не мало відбутися в Парижі….Нам потрібен довгостроковий контракт. Ми зауважили, що борг не подаруємо. Один з варіантів, який розглядаємо — борг можемо прийняти газом".

Водночас у своєму Telegram-каналі Гончарук також написав, що "команда президента Володимира Зеленського в Парижі зробила серйозний крок до завершення війни на Донбасі".

Раніше повідомлялося, що у Мінську будуть узгоджені три прості "гуманітарні" точки для розведення сил до кінця березня.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: