fbpx
Сьогодні
13:51 10 Гру 2019

Мовний омбудсмен: Україна дослухатиметься до висновків "Венеціанки" щодо мовного закону

Урядова уповноважена із захисту державної мови Тетяна Монахова заявляє, що Україна як правова держава певною мірою дослухатиметься в подальшій законодавчій роботі до висновків Венеціанської комісії (Комісії за демократію через право Ради Європи, ВК) згідно з законом про державну мову.

"Комісія погодилася з правом України на захист і популяризацію своєї державної мови. Вони зазначили, що в законі позитивно те, що закладено можливість будь-якого громадянина України вивчати державну мову", – сказала вона на прес-конференції у Києві.

Водночас вона зазначила, що у висновках Венеціанської комісії є низка пропозицій і рекомендацій, і "Україна як правова держава до них певною мірою дослухатиметься у подальшій законодавчій роботі". Зокрема, йдеться про підготовку закону про національні меншини.

Крім того, Україна підготує офіційну відповідь і репліки на висновки Венеціанської комісії.

6 грудня у Венеціанській комісії заявили, що влада України має прагнути балансу в мовній політиці для того, щоб мовна проблема не стала джерелом міжетнічної напруженості в Україні. Цього досі не зроблено, зокрема й у нещодавньому законі про державну мову.

Тетяна Монахова заявляє, що сьогодні вона не має наміру ініціювати переписування закону про державну мову або відкладання його імплементації.

"Нам зараз необхідно запустити цей закон, необхідно розпочати юридичний захист державної мови. Зрозуміло, що до кожного закону можна придивитися, сказати, що він не є досконалим. Але якщо ми зараз не зрушимо з місця, а почнемо його переписувати, дискутувати навколо нього, то ми цей процес не запустимо", – сказала вона на прес-конференції у вівторок у Києві.

Водночас вона зазначила, що з часом відстежуватиметься виконання і ефективність реалізації закону, і, можливо, пізніше будуть коригування й уточнення.

Зокрема, вона закликала громадян самостійно ознайомитися з текстом закону про мову, щоб не піддаватися різним маніпуляціям.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: