fbpx
Сьогодні
20:25 06 Гру 2019

Венеціанська комісія заявила, що реформа Зеленського загрожує незалежності судової системи

Венеціанська комісія вважає, що судова реформа, ініційована президентом Володимиром Зеленським, загрожує стабільності і незалежності судової системи.

Відповідні висновки були прийняті за результатами пленарного засідання в п'ятницю, 6 грудня, передає Інтерфакс-Україна.

На думку ВК, закон, який передбачає скорочення кількості суддів Верховного суду, «був прийнятий за дуже швидкої процедури, без достатнього врахування думок всіх відповідних зацікавлених сторін».

«Ініціювання після виборів ще однієї реформи, яка призведе до серйозних змін у складі Верховного суду, направляє повідомлення як суддям, так і широкій громадськості, що від волі відповідної більшості в парламенті залежить, чи зможуть судді Верховного суду залишатися в офісі чи ні. Це — очевидна загроза їхній незалежності», — йдеться в документі.

У комісії вважають, що скорочення числа суддів Верховного суду може призвести до ще більшого відставання в розгляді справ і поставить під загрозу функціонування самого суду.

Експерти вважають, що цю норму необхідно скасувати або відкласти, поки не буде знято поточне навантаження. Скорочення числа суддів можна досягти шляхом виходу суддів на пенсію або добровільного переводу, заявили в ВК.

Крім того, в ВК рекомендували, щоб апеляція на дисциплінарні рішення Вищої ради суддів подавалася безпосередньо до Верховного суду, а не в реформований Київський міський адміністративний суд і Апеляційний адміністративний суд.

Також Венеціанська комісія розкритикувала мовний закон.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: