fbpx
Сьогодні
16:22 06 Гру 2019

Опитування: 72,9% українців вважають, що заради миру на Донбасі варто погоджуватися на компроміси з Росією та "Л/ДНР"

72,9% українців вважають, що заради миру на Донбасі варто погоджуватися на компроміси з Росією і главами так званих ЛНР і ДНР.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології.

Зокрема, відповідаючи на запитання, чи потрібно заради миру йти на компроміси з Росією і "керівниками самопроголошених Донецької та Луганської республік":

  • 58,5% відповіли, що заради миру варто погоджуватися на компроміси, але не на всі
  • 14,4% – вважають, що потрібно погоджуватися на будь-які компроміси з ким завгодно і про що завгодно
  • 15,8% – упевнені, що мир на Донбасі можна встановити тільки з позиції сили, коли одна зі сторін переможе
  • а 11,3% не змогли відповісти.

Щодо того, які компроміси респонденти вважають прийнятними для припинення війни на Донбасі, то надання і закріплення в Конституції "особливого статусу" окремих територій Донбасу 29,9% вважають прийнятним, 53,2% – неприйнятним, 16,9% – не змогли відповісти.

Серед іншого, ухвалення закону про нейтральний і позаблоковий статус 36% вважають прийнятним, 42,6% – неприйнятним, 21,5% – не змогли відповісти, внесення змін до Конституції щодо надання російській мові статусу державної мови 36% вважають прийнятним, 51,2% – неприйнятним, 12,8% – не змогли відповісти.

Проведення прямих переговорів із керівництвом самопроголошених "Л/ДНР" 40,5% вважають прийнятним, 45,6% – неприйнятним, 13,9% – не змогли відповісти, зупинення блокади шляхів і відновлення торгівлі з "Л/ДНР" 40,4% вважають прийнятним, 42,3% – неприйнятним, 17,3% – не змогли відповісти.

Крім того, відповідаючи на запитання, яким шляхом можна досягти миру на Донбасі:

Водночас 32,3% вважають, що для відновлення миру на Донбасі необхідно змусити Росію припинити втручання в конфлікт на Донбасі, а 32,1%, що для цього необхідне успішне відновлення нормального життя на контрольованій території Донбасу.

Опитування проводилося з 4 до 19 листопада 2019 року.

Загалом було опитано 2041 респондента у всіх областях України, крім окупованих територій АР Крим і Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: