fbpx
Сьогодні
14:47 05 Гру 2019

Україна пропонує залучити до переговорів у Мінську представників ОРДЛО, які виїхали із цих територій

Помічник Володимира Зеленського Андрій Єрмак повідомив, що українська сторона пропонуватиме залучити до переговорів Тристоронньої контактної групи у Мінську представників окремих районів Донецької та Луганської областей, які проживають на підконтрольній Україні території.

"У Тристоронній контактній групі у Мінську сьогодні представлено Україну, Росію та ОБСЄ. Також є так звані експерти, які представляють території (ОРДЛО). І в Мінських домовленостях практично за кожним пунктом є, що це має бути узгоджено з представниками територій. І весь час чомусь представниками територій були представники невизначених організацій, які на сьогодні не підтримані та не прийняті офіційно жодною державою, навіть Росією", – сказав він під час виступу в Chatham House у Лондоні у четвер.

Єрмак зазначив, що є дев'ять районів у Луганській області та дев'ять районів у Донецькій області, і було б логічно, щоб сьогодні було" по одному представнику від тієї частини, тобто 18 осіб, і 18 осіб, яких призначимо ми (Україна)".

"Хочу нагадати, що до війни на цих територіях проживали понад 6 млн осіб. Сьогодні лише 1,5 млн осіб. Багато людей виїхало через війну, багато проживають сьогодні на території, підконтрольній Україні. І ми хочемо запропонувати, щоб представниками територій були люди, у яких сьогодні є якийсь зв'язок, прописка в цих 18 районах, нерухомість, бізнес, тобто які мають юридичне підтвердження, що вони можуть представляти ці райони", – пояснив він.

За його словами, українська сторона хоче, щоб це були відомі люди, до яких прислухаються, які мають хорошу репутацію, зокрема спортсмени, діячі культури. "Ці 36 осіб оберуть шістьох людей, по трьох із кожного боку, і саме вони сьогодні представлятимуть території (ОРДЛО)", – додав він.

Помічник Зеленського зазначив, що російська сторона завжди говорить, що Україна "має говорити з територіями, сідати за стіл із цими людьми, але ми не можемо говорити з людьми, яких не визнає міжнародне право". "Але ми готові говорити з нашими громадянами. Я думаю, що якщо ми узгодимо це, це буде дуже революційним рішенням, яке кардинально змінити ситуацію. Тому що до сьогодні у нас були лише представники цих невизначених угруповань, які були присутні як "експерти", – вважає він.

Раніше повідомлялося, що команда Зеленського готова до зміни Конституції після "нормандського саміту".

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: