fbpx
Сьогодні
10:08 05 Гру 2019

5 грудня – Міжнародний день волонтера

Фото: unsplash.com

В Україні та світі 5 грудня відзначають Міжнародний день волонтерів.

Міжнародний день добровольців в ім'я економічного і соціального розвитку (саме такою є повна назва цього Дня), проголошений рішенням 40-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 17 грудня 1985 року на знак визнання важливої ролі добровольчих та інших організацій у соціальному й економічному розвитку суспільства.

Волонтер – у перекладі з англійської означає добровільний помічник. Це люди, які цілком безоплатно працюють будь-де, де потрібна їхня допомога: у дитячих будинках, притулках, школах-інтернатах і будинках для людей поважного віку. Вони доглядають хворих і допомагають старшим людям поратися по господарству.

Офіційно вважається, що волонтерський рух бере початок у 20-х роках XX століття. Після Першої світової війни, у 1920 році у Франції, під Страсбургом, був здійснений перший волонтерський проєкт за участю німецької та французької молоді, у рамках якого волонтери відновлювали зруйновані війною ферми в районі місць найбільш запеклих боїв між німецькими й французькими військами. Потім цю естафету підхопила Індія й рух поширився світом.

Українцям здавна були притаманні традиції взаємодопомоги, але роком народження українського волонтерства по праву можна вважати 2014 – саме Революція Гідності, а потім і війна на сході країни дали поштовх розвитку волонтерства, яке з поодиноких спорадичних випадків виросло в потужний громадянський рух. Саме волонтери добровольцями йшли на фронт, волонтери збирали по світу гроші й везли на передову все, що могли, починаючи зі шкарпеток і закінчуючи тепловізорами, приймали біженців, здавали кров пораненим, знаходили потрібні ліки, плели маскувальні сітки й готували борщові набори. Саме завдяки українським волонтерам – їхній шляхетній жертовності, активній громадянській позиції та фанатичній відданості справі – Україна вистояла й зберегла незалежність.

Цьогорічна тема Міжнародного дня волонтерів – «Волонтери та інклюзивне майбутнє».

СКІЛЬКИ ЛЮДЕЙ ЗАЙМАЮТЬСЯ ВОЛОНТЕРСТВОМ

За даними UN Volunteers (підрозділ ООН, присвячений волонтерству та волонтерській діяльності), приблизно кожен сьомий землянин є волонтером – таких майже мільярд (970 млн, якщо бути точнішими). Їхня робота є еквівалентом 125 млн повноцінних робочих місць або $1,348 трлн – а це 2,4% світової економіки. Це дуже різні люди з різними професіями, статками, інтересами та цілями, але всі вони мають спільну цінність – небайдужість до того, що відбувається навколо.

2018 року відсоток тих, хто впродовж року займався волонтерською діяльністю в Україні, зріс з 12% до 18%. Найвищий рівень волонтерства спостерігається серед молоді (24%), а регіонально – на заході (21%) та у центрі (22%) і значно нижчий – на півдні (11%) та сході (14%). Про це свідчать результати опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва і соціологічною службою Центру Разумкова.

ЯК МОЖНА ВОЛОНТЕРИТИ?

Волонтерська діяльність може мати різні формати, часові рамки, цільову аудиторію тощо. Якщо ви хотіли б присвятити свій час волонтерству, але не знаєте, з чого почати – спитайте себе, чого саме хочете досягти?

Наприклад:

  • зробити щось корисне для свого міста/району
  • познайомитись з крутими людьми
  • спробувати щось нове
  • провести вільний час з користю
  • побачити інший спосіб життя та нові місця
  • спробувати роботу, яку хочеться в перспективі зробити власною професією
  • розвинути власні інтереси чи захоплення
  • поділитися чимось, що добре вмієте

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: