fbpx
Сьогодні
13:53 04 Гру 2019

Зеленський хоче обговорити з Путіним обмін "всіх на всіх", вибори в ОРДЛО та терміни повернення контролю над кордоном

Президент України Володимир Зеленський сподівається, що в ході зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним буде досягнуто домовленості про обмін полоненими і політв'язнями "всіх на всіх" до Нового року.

Про це він сказав на брифінгу за результатами зустрічі з прем'єр-міністром Швеції Стефаном Левеном.

"Моряки, політичні полонені, ми повернули, але не всіх… Я дуже хотів би, щоб Новий рік наші люди зустрічали зі своїми сім'ями вдома в Україні. Тому для мене це гуманітарне, дуже особисте питання. Я дійсно хочу великого обміну, який має назву, починаючи з Мінська, "всіх на всіх", мене цікавлять саме всі наші".

Зеленський розказав, що зміст проєкту рішення саміту у "нормандському форматі" був узгоджений чотирма державами, ще у вересні, але відтоді багато змінилося. Він заявив, що обмін – це перше питання, яке обговорюватиметься в ході зустрічі в Парижі.

За словами президента, другим питанням на саміті буде питання безпекової ситуації на Донбасі, тобто виведення військ, незаконних збройних формувань. Він повторив, що хотів би досягти домовленостей про конкретні часові рамки, коли це станеться

"Я впевнений ми можемо знайти, якщо обидві сторони захочуть припинення війни… Скажімо так, якщо всі сторони захочуть припинення війни, як цього хочемо саме ми, то ми можемо добитися серйозних результатів…".

Також Зеленський розказав, що планує на саміті говорити про проведення виборів на Донбасі. Він знову повторив, що це має відбуватись за українським законом, за участі всіх українських політичних сил, з міжнародними спостерігачами.

Врешті президент заявив, що він впевнений, що в ході зустрічі у "нормандському форматі" буде обговорено питання передачі Україні контролю над українським кордоном.

Нагадаємо, що Зеленський 3 грудня провів нараду щодо підготовки до "нормандського" саміту.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: