fbpx
Сьогодні
16:27 04 Гру 2019

Україна розраховує на допомогу Швеції у відновленні інфраструктури Донбасу, - Зеленський

Україна розраховує на допомогу Королівства Швеція у відновленні інфраструктури, зокрема на Донбасі, наголошує президент Володимир Зеленський.

"Сьогодні я звернувся до пана прем'єр-міністра з проханням про подальшу допомогу Швеції у відновленні інфраструктури й особливо – інфраструктури Донбасу", – сказав президент за підсумками переговорів з прем'єр-міністром Королівства Швеція Стефаном Левеном.

Президент також наголосив, що Україну та Швецію пов'язує розуміння викликів для європейської безпеки.

Зі свого боку Стефан Левен наголосив: "Ми засуджуємо російську агресію на сході України та незаконну анексію Криму Росією".

За його словами, Швеція високо цінує зусилля, яких докладає Україна для вирішення воєнного конфлікту на Донбасі.

"Україна продемонструвала готовність до компромісу, і зараз настав час для Росії взяти відповідальність", – наголосив прем'єр-міністр Швеції.

Відповідаючи на запитання журналістів, Стефан Левен зазначив, що позиція Швеції щодо санкційного тиску залишиться незмінною. "Санкції були запроваджені з певних причин – конфлікт на сході України та анексія Криму. Поки причини цих санкцій існують – санкції продовжуватимуться", – резюмував він.

Зеленський зазначив, що Швеція є одним з найбільших торговельних партнерів України у Північній Європі та важливим інвестиційним партнером. "Ми повинні це тільки розширювати – обов'язково. Наша торгівля справді зростає".

"Я закликав шведську сторону збільшити ділову присутність в Україні. Ми дуже зацікавлені у масштабних проектах з альтернативної та відновлюваної енергетики, енергетичної безпеки, сільського господарства, ІТ-сектору, інфраструктурних об'єктів", – додав глава держави.

Зокрема, під час українсько-шведських перемовин Володимир Зеленський наголосив, що Україна наполегливо працює над підвищенням енергоефективності. "Це зробить нашу економіку значно конкурентнішою та підвищить енергетичну безпеку України. Ми сподіваємося на активну співпрацю у цій сфері".

Також, за його словами, сторони домовилися залучати шведських інвесторів у галузь переробки відходів у ключових містах України та активізувати взаємодію щодо охорони довкілля та подолання зміни клімату.

Прем'єр-міністр Швеції наголосив, що програма допомоги Україні базується на трьох напрямах: підтримка економічного розвитку, зміцнення демократії, прав людини і верховенства права та покращення захисту довкілля.

 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: