fbpx
Сьогодні
10:26 04 Гру 2019

У Мадриді проходить масштабна конференція ООН з питань клімату: що обговорюють

Фото Reuters

2 грудня в Мадриді відкрилася конференція ООН із проблем зміни клімату, яка триватиме до 13 грудня.

На ній ітиметься про реалізацію Паризької угоди, участь у заході візьме екологічна активістка зі Швеції Грета Тунберг, пише DW.

Цей саміт покликаний за необхідне закласти основу для переходу до вуглецево-нейтральних економік.

На ньому також планується доповнити Паризьку хартію по клімату 2015 року, яка передбачає створення функціонуючої міжнародної системи торгівлі викидами і компенсації бідним країнам втрат, які вони зазнають в результаті підвищення рівня моря та інших наслідків зміни клімату.

конференція ООН з питань клімату Мадрид

Фото Reuters

На цій Конференції Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш визначив чіткі завдання з порятунку планети:

До 2030 року ⏩ скоротити викиди парникових газів на 45%

До 2050 року ⏩ досягти вуглецевого нейтралітету

До 2100 року ⏩ обмежити зростання глобальної температури 1.5 ° за Цельсієм.

"Якщо ми не позбудемося цієї залежності від викопного палива, то всі наші спроби стримати зміну клімату будуть приречені на провал", – попередив генсек.

конференція ООН з питань клімату Мадрид

Фото Reuters

Спочатку було заплановано провести конференцію у столиці Чилі Сантьяго. Але через акції протесту, які там тривають, місце проведення змінили.

Очікують, що участь у конференції візьме від 20 тис. до 25 тис. осіб – глави держав і урядів, науковці, політики та громадські діячі.

Видання нагадує, що вчені вважають заходи, яких вживають для захисту клімату, недостатніми і попереджають, що глобальне потепління вже призводить до незворотних наслідків.

Водночас Бразилія не вважає проблему змін клімату пріоритетною, а США взагалі оголосили про вихід із Паризької угоди. Німеччина, яка планувала до 2020 року скоротити викиди CO2 на 40%, цієї мети не досягла через повільну відмову від вугілля під час виробництва електроенергії та зростання емісії автомобільних вихлопних газів.

Лідерка екологічного руху Fridays for Future Тунберг теж прибуде на саміт до Мадрида – через небажання користуватися літаками, які своїми вихлопними газами забруднюють довкілля, вона пливе в Іспанію на катамарані.

4 листопада 2016 року набула чинності Паризька кліматична угода, яка передбачає заходи щодо недопущення зміни клімату. Для початку її дії необхідно, щоб документ ратифікувало не менш ніж 55 країн, які разом викидають понад 55% парникових газів у світі. Договір має на меті замінити Кіотський протокол, який закріплював нормовані зобов'язання зі скорочення викидів парникових газів.

Документ ратифікувало вже понад 180 країн, зокрема Україна. У списку, який оприлюднили на сайті ООН, є США, проте у 2017 році вони офіційно повідомили про вихід з угоди.

Паризька хартія передбачає: обмеження викидів парникових газів до рівня, коли їх будуть повністю поглинати рослини й океани, до кінця поточного сторіччя; уповільнення зростання середньорічної температури, щоб вона не перевищувала більш ніж на два градуси середньорічної температури планети у доіндустріальні часи; створення фонду, за допомогою якого багаті країни будуть допомагати бідним переходити на чистіші види енергії.

Регулювання вжитих заходів має розпочатися з 2020 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: