fbpx
Сьогодні
16:40 03 Гру 2019

Зеленський підписав указ про посилення соціального захисту та поліпшення умов для людей з інвалідністю

Президент України Володимир Зеленський у Міжнародний день людей з інвалідністю підписав указ "Про підвищення ефективності заходів у сфері прав осіб з інвалідністю".

"Він (указ) стосується соціального захисту людей з інвалідністю, поліпшення їх доступу до медицини, освіти, праці, до об'єктів фізичного оточення. Але найголовніше, що ми бачимо щодня, де цього не відбувається, – до транспортної інфраструктури", – зазначив він у вівторок на зустрічі в Офісі президента з представниками громадянського суспільства, які займаються правами цієї категорії громадян.

Зеленський нагадав, що незабаром виповнюється десять років, як Україна ратифікувала Конвенцію ООН про права осіб з інвалідністю та взяла на себе відповідні зобов'язання.

На зустрічі представники громадянського суспільства звернули увагу президента на необхідність облаштування та забезпечення доступності для осіб з інвалідністю лікарень та інших медичних закладів під час реалізації реформи охорони здоров'я.

Учасники зустрічі також зазначили, що військовослужбовці, які мають третю групу інвалідності, позбавлені можливості лікуватися в закладах Міністерства оборони. Крім того, йшлося про необхідність державної програми з ендопротезування суглобів, очей, забезпечення слуховими апаратами, лікування онкохворих учасників бойових дій.

Володимир Зеленський погодився з необхідністю вирішення зазначених питань і пообіцяв сприяти цьому.

Директор одного з підприємств, на якому працюють незрячі, зазначив, що 31 грудня 2019 припиняється дія пільгової, нульової ставки ПДВ за операціями постачання товарів і послуг, які безпосередньо виробляють підприємства та громадські організації осіб з інвалідністю, і звернувся до президента з проханням посприяти у вирішенні питання продовження дії пільгового податку.

Зеленський на це зазначив, що указ, який він підписав, містить пункт, що стосується забезпечення продовження дії нульової ставки ПДВ для таких підприємств.

Цей указ Кабінету Міністрів України доручає, зокрема, опрацювати питання збільшення пенсій і соціальної допомоги для осіб з інвалідністю, забезпечення доступності послуг системи раннього втручання для дітей раннього віку з порушеннями розвитку або ризиком такого.

Президент доручив зайнятися забезпеченням доступності для маломобільних груп населення об'єктів вулично-дорожнього простору.

Зеленський наказав уряду забезпечити вдосконалення нормативно-правових актів щодо можливості обслуговування позачергово осіб з інвалідністю та супроводжуючих їх осіб підприємствами, установами, організаціями, що надають послуги населенню, а також позачергового пропуску зазначених осіб через державний кордон України, КПВВ із тимчасово окупованими територіями.

Крім того, указ передбачає врахування потреб користувачів із числа осіб з інвалідністю, зокрема з порушеннями зору або слуху, під час розробки та вдосконалення програмного забезпечення з метою створення умов для того, щоб вони отримували відповідні послуги в електронному вигляді.

Нагадаємо, що Рада затвердила нові правила дорожнього руху для осіб, які пересуваються в колісних кріслах.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: