Рада у першому читанні підтримала скандальний тютюновий законопроект

Верховна Рада проголосувала в першому читанні за скандальний законопроєкт 1210 про підвищення акцизу на сигарети і ренти на видобуток залізної руди.

Про це повідомляє сайт парламенту.

Автор ініціативи глава парламентського комітету з питань податкової та фінансової політики Данило Гетманцев. За документ проголосували 232 народних депутата.

Бізнес-спільнота раніше розкритикувала законпроект – бізнес турбують високі штрафи, розширення бази оподаткування рентою і зміни по акцизах.

Як пише НВ Бізнес, тютюнові компанії негативно поставилися до даної ініціативи законодавців. Вартість пачки стіків у такому випадку зросте мінімум на 40%.

На даний момент стіки підпадають під код для тютюну та замінника тютюну (2403) і ставка акцизу на дану категорію становить 949,8 грн/кг у 2019 році, при цьому передбачене щорічне підвищення на 20% до 2363,4 грн/кг у 2024 році.

Депутати мають намір виділити стіки в окрему категорію (тютюновмісний виріб для електричного нагріву за допомогою підігрівача з електронним управлінням) і передбачити для них ставку на рівні 1213,61 грн/тис. шт. у 2020 році з щорічним підвищенням на 20% до 2516,5 грн/тис. у 2024 році.

Крім того, згідно тексту проекту закону і порівняльної таблиці, передбачається скасування щорічного підвищення ставок акцизів на сигарети до 2024 року.

Так, у змінах до Податкового кодексу сказано: «Пункт 17 в підрозділі 5 розділу 20 Перехідних положень викласти в такій редакції» і додана таблиця, де вказуються тільки ставки на 2 товарних коди — тютюн і тютюновмісні вироби для нагріву.

В даному пункті передбачений графік щорічного підвищення ставок, ухвалений Верховною Радою в 2017 році в рамках Угоди про асоціацію з ЄС для приведення ставок до мінімального рівня, що діє в ЄС.

Таким чином, до сигарет буде застосована ставка, зазначена в статті 215 Кодексу розділу 6 — 2257,4 грн/тис. шт., що означає підвищення ставки акцизу на сигарети в 2020 році в приблизно три рази в порівнянні з 2019 роком (756 грн/тис. штук).

Свіжі дописи

  • Новини

У Києві презентували сервіс онлайн-запису до шкіл та учнівський е-квиток: навіщо це рішення

У столиці презентували електронний учнівський квиток та сервіс онлайн-запису до навчальних закладів. Про це пише… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024
  • Новини

Після удару 30 квітня на аеродромі в Джанкої зникли два російські радари

Після удару по аеродрому в Джанкої, що відбувся в ніч на 30 квітня, зі своїх… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024
  • Новини

Рішення для відбудови: Чернігівщина отримає €400 тисяч від Франції на відновлення районної лікарні та університету

Чернігівська область отримає 400 тисяч євро французької допомоги на відновлення центральної районної лікарні та Національного… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024
  • Новини

Президент вважає, що путін спробує зірвати Саміт миру

Російський лідер країни-агресорки володимир путін буде намагатися зірвати роботу Саміту миру, який у середині червня… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024
  • Новини

Рішення для відбудови: за гроші USAID в Україні збудували лоцманське судно

Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку USAID профінансувало будівництво в Україні нового лоцманського судна,… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024
  • Новини

Українські сіянці в ЄС: Парламент ухвалив закон про лісові репродуктивні ресурси 

Верховна Рада ухвалила закон про лісові репродуктивні ресурси, який дозволить сертифікувати нашу продукцію за європейськими стандартами. Завдяки… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024

Цей сайт використовує Cookies.