fbpx
Сьогодні
19:23 03 Гру 2019

Верховна Рада скасувала держмонополію на виробництво спирту

Фото Reuters

Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект № 2300, який скасує держмонополію на виробництво спирту.

Законопроект надає можливість приватним компаніям виробляти спирт за умови отримання ліцензії.

При доопрацюванні до другого читання уточнили, що ліцензії видаються підприємствам, які мають встановлені цілодобові системи відеоспостереження за виробництвом та відпуском продукції. Відключення цілодобових систем відеоспостереження є підставою для відмови у ліцензії або відкликання ліцензії.

Документ надає право експортувати спирт етиловий, етиловий ректифікований виноградний, спирт етиловий ректифікований плодовий підприємствам, які мають ліцензії на виробництво.

Імпорт дозволено за наявності ліцензії на право оптової торгівлі. Спирт для медичних та ветеринарних цілей зможуть продавати оптом організації зооветеринарного постачання незалежно від форми власності за наявності ліцензії. Зі свого боку, уряд встановить порядок ведення відповідного реєстру.

Підприємства, які одночасно вироблять спирт етиловий та алкогольні напої та мають відповідні ліцензії, а також ліцензію на оптову торгівлю алкоголем, мають право продавати спирт власного виробництва для виробництва алкоголю на підставі ліцензії на виробництво спирту.

Встановлюється, що річні обсяги спирту, імпортованого виробниками етилового спирту, не можуть становити більше 10% від річного обсягу виробленого спирту етилового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового.

Виробники спирту можуть продавати речовину вітчизняним споживачам за наявності ліцензії на оптову торгівлю.

Документ забороняє зберігання і транспортування біоетанолу без його денатурації від 1-10 відсотків бензину, а у разі використання біоетанолу на виготовлення етил-трет-бутилового етеру (ЕТБЕ) – без денатурації ЕТБЕ, вміст якого відповідає вимогам нормативних документів. Вимоги до денатурації біоетанолу, який експортується, визначатимуться умовами укладених зовнішньоекономічних договорів.

Законопроект дозволяє імпорт і оптову торгівлю алкоголем компаніям всіх форм власності за наявності ліцензії на оптову торгівлю. Для експорту алкоголю компаніям знадобиться ліцензія на виробництво або на оптову торгівлю.

Законопроект забороняє приватним компаніям імпортувати спирт до початку 2024 року (таке право залишається тільки в уповноважених на це урядом держпідприємств).

З 1 липня 2021 року дозволяється введення в експлуатацію та надання дозволів на будівництво нових підприємств з виробництва спирту етилового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового.

Компанії, які придбали майно "Укрспирту" або уклали договори щодо такого майна, мають взяти на себе обов'язок до 1 липня 2021 року зберігати вид діяльності принаймні на 70% одиниць, задіяних у виробництві станом на початок 2020 року.

Відповідно до документа, до початку 2024 року алкоголь для продажу на території України вироблять, використовуючи спирт українського виробництва.

Закон забороняє громадянам РФ чи тим, хто перебуває під впливом Росії, брати участь у приватизації чи оренді українських підприємств – виробників спирту.

Закон набере чинності наступного дня після опублікування та почне діяти 1 липня 2020 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: