fbpx
Сьогодні
20:11 03 Гру 2019

Пристайко в Лондоні назвав червоні лінії України на "нормандському саміті"

Україна наполягає, що переговори в Нормандському форматі, які відбудуться 9 грудня, у жодному разі не мають призвести до поступок за низкою напрямків.

Про це заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко у спілкуванні з журналістами Лондоні, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Він пояснив, що це рішення не є новим – так звані "червоні лінії" були встановлені деякий час тому. "Про ці червоні лінії президент вже казав і у нас нічого не помінялося", – додав міністр.

"Для нас червона лінія – зміни до Конституції. Також червоні лінії – те, що ми не допустимо впливу на наші зовнішньополітичні пріоритети; кордон (на непідконтрольній зараз території Донбасу – ред.) має бути українським; не можна проводити вибори, доки там перебувають озброєні люди і незаконні збройні формування, і так далі", – перерахував він.

Він також окремо підкреслив вимогу України щодо встановлення контрою України за українсько-російським кордоном у окупованих частинах Донецької та Луганської областей.

"Можна обговорювати різні варіанти – наприклад, спільний контроль із ОБСЄ. Але все одно контроль за кордоном має бути", – підкреслив він.

Також міністр заявив, що принциповою позицією Києва є відсутність прямих переговорів України із самопроголошеною "владою" окупованих територій. "Це також одна з червоних ліній, про які, вже говорив президент Зеленський", – додав він.

Раніше у Путіна назвали головну мету зустрічі із Зеленським.

Нагадаємо, саміт "нормандської четвірки", який запланований на 9 грудня, відбудеться в Єлисейському палаці.

При цьому у Путіна порадили сильно не розраховувати на "нормандську зустріч".

Крім того,  Пєсков не виключає, що Путін і Зеленський обговорюватимуть газову тематику в Парижі 9 грудня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: