Новини

У храмі в Стамбулі вперше пройшла служба українською мовою

Вперше на Фанарі пройшла служба українською мовою: у неділю в храмі святителя і чудотворця Миколая в Стамбулі відбулася Божественна літургія.

Про це повідомляє Православна Церква України на своїй сторінці в Facebook.

Разом зі священнослужителями молилася українська громада Стамбула, а також представники держави – заступник Міністра закордонних справ Василь Боднар, посол у Туреччині Андрій Сибіга та генеральний консул у Стамбулі Олександр Гаман.

Звертаючись до присутніх після Божественної літургії, митрополит Михаїл подякував Вселенському Патріарху Варфоломію за велику турботу, яку він має про Україну, не лише надавши Томос про автокефалію Української Церкви, але продовжуючи й далі трудиться для того, щоби Православна Церква України увійшла у повне спілкування з іншими Помісними Церквами.

"Вчора був той самий день, коли 6 років тому, під час Революції Гідності, наша Церква відкрила свої двері, щоби захистити свій народ від насильства і неправди. І за ці роки ми пересвідчилися, як багато робить віра і правда. І те, про що кілька років тому ми могли лише мріяти – сьогодні є вже реальністю. Чи можна було б уявити 28 або навіть 6 років тому, що нині ми тут, у цьому святому константинопольському храмі, всі разом – українці, греки, болгари, всі діти єдиної Христової Церкви – будемо молитися і звершувати літургію? Тож ми дякуємо Богові, вдячні й Вселенському Патріарху за всі благодіяння для України", – сказав у промові архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій.

У свою чергу, єпископ Галікарнасський Адріан від імені Вселенського Патріарха привітав українську громаду Стамбула, яка перебуває під опікою Його Всесвятості та має можливість у цьому храмі святителя і чудотворця Миколая здійснювати богослужіння рідною мовою.

"Український народ є дуже набожний і близький до Бога, і є честю для всіх нас те, що ми тут разом є вірними дітьми Вселенської Патріархії", – зазначив єпископ.

На завершення слово мав заступник Міністра закордонних справ Василь Боднар, який відзначив, що тут у спільній молитві рідною мовою українці отримали ще одну нагоду відчути дух єднання, навіть живучи за кордоном.

Свіжі дописи

  • Новини

Уряд підтримав ініціативу створення Сил безпілотних систем, як окремого роду військ

Кабінет Міністрів схвалив проєкт Указу Президента України про введення в дію рішення РНБО щодо створення… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024
  • Новини

Сполучені Штати, Британія та Австрія ввели санкції проти лідера російського кіберзлочинного угруповання LockBi

Уряд США ввів санкції проти громадянина Росії Дмитра Хорошева, який очолює групу інтернет-здирників LockBit, через… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024
  • Новини

Може не витримати навантаження: у ЗСУ пояснили, чому рф не використовує Кримський міст для своєї логістики

Кримський міст може не витримати навантаження після того, як отримав пошкодження в результаті українських атак.… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024
  • Новини

Латвія у межах ІТ-коаліції передала Україні обладнання на 100 тисяч євро

Латвія в межах ініціативи ІТ-коаліція передала Україні комунікаційне обладнання вартістю близько 100 тисяч євро. Це… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024
  • Новини

Укроборонпром масштабує виробництво артснарядів та мінометних мін

Підприємства "Укроборонпрому" масштабують виробництво артснарядів та мінометних мін, а також поступово переходять до виготовлення боєприпасів… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024
  • Новини

Данія виділила €33,5 млн на гуманітарну допомогу та захист для найбільш вразливих груп українців

Уряд Данії виділяє 250 млн данських крон (33,5 млн євро) на термінові базові потреби найвразливіших… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.