fbpx
Сьогодні
16:12 02 Гру 2019

Нідерланди офіційно звинуватили Росію у відмові арештувати Цемаха

Прокуратура Нідерландів заявила, що Росія порушила Європейську конвенцію щодо екстрадиції, оскільки відмовилася видати підозрюваного в справі про авіакатастрофу МН17 Володимира Цемаха.

У заяві  відомства йдеться, що РФ навмисне проігнорувала запит Нідерландів про екстрадицію і дозволила Цемаху покинути російську територію і виїхати на Донбас, після того, як між Україною і Росією відбувся обмін утримуваними особами.

Після арешту Цемаха в Україні Міжнародна слідча група допитала його кілька разів, але не змогла запобігти його передачі Росії в рамках обміну.

Нідерланди неодноразово зверталися до російської сторони із запитом про екстрадицію, проте не отримали відповіді.

У прокуратурі Нідерландів підкреслили, що Росія запитувала додаткові документи, прагнучи затягнути процес. Зрештою 19 листопада прокуратура отримала повідомлення від Росії про те, що Цемаха неможливо заарештувати, тому що інформація про його місцезнаходження в Росії відсутня.

Росія не видає своїх громадян, але Цемах є громадянином України, тому перешкод для його екстрадиції не було, заявляють прокурори.

У відомстві зазначили, що зазначені події не вплинуть на початок суду у справі про авіакатастрофу МН17. Судовий розгляд розпочнеться 9 березня 2020 року.

Колишній «начальник ППО» Слов'янської бригади так званої «ДНР» Володимир Цемах був затриманий у своїй квартирі в місті Сніжне. Після цього його вивезли через лінію розмежування в Київ.

Він вважався цінним свідком у справі про знищення пасажирського літака Boeing-777 Malaysia Airlines рейсу МН17.

Цемаха звільнили і видали РФ під час взаємного обміну утримуваними, який відбувся 7 вересня між Україною і Росією в форматі 35 на 35.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: