fbpx
Сьогодні
14:25 30 Лис 2019

В Академії наук розкритикували те, як Кабмін збирається проводити перепис населення

Директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова вважає, що електронний перепис населення, запропонований урядом Олексія Гончарука, виявиться неефективним і неточним

Про це вона заявила в інтерв'ю в Дзеркалі тижня.

Нагадаємо, раніше міністр Кабінету Міністрів України Дмитро Дубілет повідомив, що на перепису населення в 2020 році вдасться заощадити 2-3 млрд грн. В уряді збираються провести електронний перепис населення.

За словами Лібанової, побачивши відповідну заяву Дубілета, вона була "близька до істерики".

Дубілет стверджував, що разом з фахівцями-математиками і соціологами можна частину перепису проводити за таким алгоритмом: зібрати анонімну інформацію у мобільних операторів про кількість користувачів і їх розташування.

"Навіть якщо припустити, що все населення нашої країни, кожна людина від 0 до 100 років має бодай один мобільний телефон (імовірність чого дорівнює нулю), то однак є території, не охоплені вишками. Це сільська місцевість. 30 кілометрів убік від серйозної траси – і зв'язок уже проблематичний, навіть у Боярці (передмістя Києва – ред.). Тому я дуже сумніваюся, що таким чином можна охопити все населення.

Але припустімо навіть, що сталося диво, і нам це вдалося. Постає велике питання: а що, перепис – це тільки чисельність? Як мінімум, це ще й статевовіковий склад. Так ми його не отримаємо. Спроби ж накласти з допомогою моделей поточну інформацію Держкомстату на ось цей розподіл чисельності – дуже сумнівні. Для поточного обліку, для якихось оцінок міжпереписного періоду, може, це й буде корисно. Але це не замінить перепису", – сказала вона.

За її словами, якщо перепис в Україні буде проведений таким чином, як пропонує міністр Кабміну, то міжнародне співтовариство може не визнати його.

"Це оцінка чисельності населення. Якщо ми не проведемо повноцінний перепис, то просто не зможемо нормально управляти країною. У таблиці, яку я склала для Дубілета, все розписано щодо кожного міністерства – які дані перепису і для чого потрібні", – пояснила вона.

Нагадаємо, єдиний перепис населення незалежної України відбувся в грудні 2001 року. Згідно з його результатами, в країні налічувалося 48,457 млн ​​жителів. Новий перепис спочатку планували провести в 2012 році, але його переносили тричі: на 2013-й, 2016 й і 2020 рік.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: