fbpx
Сьогодні
13:14 30 Лис 2019

Міністр енергетики назвав умову відновлення прямих поставок газу з РФ

Росіяни наполягають на укладенні пакетної угоди про транзит газу до ЄС через українську газотранспортну систему і відновлення прямих поставок російського газу, від яких Україна відмовилася у 2014 році. Українська сторона готова піти на це, але лише за умови прив'язки ціни газу до європейського індикатора, повідомив міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель.

"У нас дуже чітка, відверта і чесна позиція: ми говоримо, що якщо ми з вами можемо домовлятися про прямі поставки, якщо потенційно, у комплексі, у пакеті з транзитом, тому що так Росія ставить питання, така умова, то ціна обов'язково повинна бути прив'язана до європейського індикатору", – розповів голова Міненерго в ефірі телеканалу "Україна" увечері в п'ятницю, 29 листопада.

Оржель запевнив, що Україна більше не збираэться погоджуватися на "політичну" ціну на російський газ.

"Ми повинні брати індикатор Європи. І якщо в Європі ціна знижується, а, згідно з відповідними оцінками, в Європі найближчим часом можливе збільшення пропозиції та інфраструктури LNG, відповідно, ми прив'язуємося по формулі до ціни Європи", – пояснив міністр.

Оржель також розкрив переговорні позиції України і Росії щодо газового транзиту: "Вони говорять: транзитний контракт, обсяги, безпосередні прямі поставки. З нашого боку дуже аргументована позиція щодо виконання рішень арбітражів".

"І це є загальним таким комплексним рішенням, в якому повинна бути вироблена спільна позиція, прийнятна для всіх сторін", – підсумував міністр енергетики.

Нагадаємо, що дедлайн для підписання контракту на транзит російського газу через Україну – 13 грудня.

За словами Гончарука, тарифи на газ цієї зими не зростуть.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: