fbpx
Сьогодні
15:06 29 Лис 2019

Ув'язнений у Росії українець Шумков скаржиться на здоров'я та тиск з боку співробітників колонії

Фото: humanrights.org.ua

Ув'язнений у РФ українець Олександр Шумков отримав амбулаторну медичну допомогу, але продовжує скаржитися на періодичні головні болі та м'язові судоми, в зв'язку з чим заплановано проведення його медичного обстеження з використанням магнітно-резонансної томографії (МРТ) за його рахунок.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

На своїй сторінці вона повідомила, що отримала відповідь на своє звернення від керівника "Управління Федеральної служби виконання покарань РФ у Тверській області" щодо Шумкова, згідно з якою 27 серпня українця оглянув лікар-терапевт і за його призначенням ув'язнений нібито отримав своєчасне лікування в повному обсязі. Аналогічну відповідь надано і про лікування Шумкова після завершення ним голодування.

"Водночас… Шумков продовжує скаржитись на періодичні головні болі та м'язові судоми. Днями відбулась зустріч Олександра Шумкова та консула Посольства України в РФ, де був присутній керівник медичної служби "УФСВП Росії у Тверській області". Він пояснив, що ці болі виникають у результаті вегето-судинної дистонії, що є наслідком емоційного та нервового перенапруження і довготривалого перебування у стресовій ситуації.

Крім того, за її словами, під час подальшої розмови Шумков повідомив, що "знову сталися два інциденти образливого і принизливого ставлення з боку співробітників колонії за його національну приналежність".

"Задля подальшого захисту прав громадянина України буду робити відповідні звернення до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової. Закликаю комісара Ради Європи Дуню Міятович, а також Посольство України в РФ діяти скоординовано, аби вчасно здійснювати необхідне реагування на порушення прав і свобод Олександра Шумкова", – написала Денісова.

Як повідомлялося, на початку грудня 2018 року суд у Брянській області визнав винним в участі в екстремістській організації громадянина України, військовослужбовця ЗСУ Шумкова, якого слідство називало колишнім охоронцем лідера організації "Правий сектор" Дмитра Яроша. Суд засудив Шумкова до чотирьох років ув'язнення в колонії загального режиму. 16 жовтня 2019 року Шумков оголосив голодування у зв'язку з систематичним порушенням співробітниками Тверської колонії його прав і психологічним тиском на нього.

7 листопада Денісова повідомила, що Шумкову не надають необхідної медичної допомоги. Згідно з її інформацією, після завершення голодування Шумкова у зв'язку з погіршенням стану здоров'я було переведено до обласної лікарні Федеральної служби виконання покарань. Також Денісова зазначила, що медики дають таблетки та роблять ін'єкції, не пояснюючи їхню дію на організм Шумкова. При цьому шприци для ін'єкцій всупереч інструкціям наповнюються в іншому приміщенні, що підвищує ризик отримати інфекційне захворювання.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: