fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 19:01 29 Лис 2019

У "Слузі народу" відповіли, чи заборонять імпорт пластикових пакетів в Україні

Україна є торгівельним партнером ряду країн, в яких поки що немає заборони на «одноразовий» пластик, а отже ці види плівки будуть заходити в нашу країну транзитом.

Про це в ексклюзивному коментарі «Рубрика» пояснила народний депутат від партії «Слуга народу», авторка законопроекту № 2051-1 про заборону пластикових пакетів в Україні Юлія Овчинникова, відповідаючи на питання щодо заборони імпорту пластикових пакетів в Україні.

«По-перше, використання тонких пластикових плівок є доцільним для ряду сфер вжитку (медичні, гігієнічні, пакування деяких товарів, тощо) і поки що на світовому ринку немає альтернативи на заміну, отже обмежене виробництво плівок є доцільним і виправданим.

По-друге, переважна масова частка пластикових плівок зараз імпортується в Україну (валовий імпорт під кодом «відходи виробництва», в складі яких доля тонких плівок до 50 мікрометрів займає біля 5-7 %). Крім того, Україна є торгівельним партнером ряду країн, в яких поки що немає заборони на «одноразовий» пластик, а отже ці види плівки будуть заходити в нашу країну транзитом.

По-третє, зараз розробляється ряд підзаконних актів, які відповідно до концепції розширеної відповідальності виробника, будуть вводити екологічний податок для імпортерів пакувальних матеріалів, що також сприятиме поповненню «екологічного» бюджету», – пояснює Овчинникова.

Народний депутат зазначила, що основний контроль має відбуватись саме за сферою розповсюдження та роздрібної торгівлі.

«Отже, основний контроль має відбуватись саме за сферою розповсюдження та роздрібної торгівлі, яка є основним джерелом стихійного засмічення  довкілля тонким споживчим пластиком, непридатним для збирання та переробки», – підкреслила вона.

Також вона пояснила, чому обмеження пакетів в Україні буде тільки з 2022 року.

А ще – відповіла на критику законопроекту про заборону пластикових пакетів в Україні.

Нагадаємо, Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроект № 2051-1, який пропонує заборонити пластикові пакети.

"Рубрика" спитала еко-активістів про його оцінку та досвід в інших країнах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: