fbpx
Сьогодні
16:50 29 Лис 2019

Мінкульт відзвітував, як протягом 5 років підтримував українське кіно

Міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський зазначає, що за минулі п'ять років в Україні не було побудовано систему зобов'язань продюсерів за фінансування фільмів Державним агентством з питань кіно.

"На жаль, за ці п'ять років ми не побудували систему зобов'язань продюсерів щодо отриманих грошей. Сьогодні, коли продюсер отримує гроші, у нас немає зобов'язань за кількістю глядачів, за кількістю повернутих коштів, і взагалі зобов'язань як таких за кількістю фестивалів або нагород. Є тільки спільне зобов'язання, щоб фільм вийшов, і навіть ці зобов'язання часто порушувалися", – сказав Бородянський на прес-конференції на тему: "Презентація результатів аналізу ефективності державної підтримки кінематографії" в п'ятницю.

За словами першого заступника міністра культури, молоді та спорту України Анатолія Максимчука, за п'ять років держава через Державне агентство з питань кіно профінансувало 1,6 млрд грн на 224 фільми (92 продюсери).

До топ-5 продюсерів за сумами фінансування і кількістю профінансованих фільмів увійшли: Володимир Філіппов, Андрій Суярко, Алла Овсяннікова (148,4 млн грн на 15 фільмів); Максим Асадчий (119,1 млн грн на 9 фільмів); Олег Щербина (80,7 млн грн на 10 фільмів); Ігор Савиченко (61,5 млн грн на 16 фільмів); Єгор Олесов, Оксана Мельничук (55,8 млн грн).

Бокс-офіс фільмів, які фінансувало Держкіно, становить 265,5 млн грн. 33,85 млн грн продюсери повернули до Держкіно.

До топ-5 фільмів із повернення фінансування увійшли: "Скажене весілля" (Юрій Горбунов), "Я, ти, він, вона" (Володимир Зеленський), "Секс і нічого особистого" (Влад Ряшин), "Незламна" (Єгор Олесов) і "Кіборги "(Іванна Дядюра). До топ-5 з глядацької аудиторії увійшли фільми: "Я, ти, він, вона", "Скажене весілля", "Викрадена принцеса", "Кіборги" та "Секс і нічого особистого".

Зазначається, що 80% глядацької аудиторії зібрали фільми, які отримали лише 18% від коштів Держкіно.

Цей звіт формувався станом на 1 жовтня 2019 року.

Нагадаємо, що уряд оголосив новий конкурс на голову Держкіно.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: