fbpx
Сьогодні
17:10 29 Лис 2019

Кліматичний форум у Львові: експерти сформулювали головні меседжі

Фото: facebook.com/uaclimaforum

Організатори та спікери Національного форуму "Кліматичні амбіції міст" озвучили пріоритетні завдання для українських міст і громад задля сприяння вирішенню кліматичних проблем, які вже доволі гостро відчуваються в нашій країні.

Про це повідомляє кореспондент "Рубрики" з місця подій.

Світлана Краковська, делегатка від України до міжурядової групи експертів зі зміни клімату при ООН відзначає, що "зміна клімату – це доконаний факт" і пояснює, що для того, щоб втримувати глобальну температуру на рівні безпечних 1,5 градусів, необхідно зменшити кількість парникових викидів до 2030 року, а вже до середини століття вийти в нуль по забрудненню такого типу.

У свою чергу, "в Україні статистика не надто відрізняється від світової, де майже 70% викидів спричинені саме роботою енергетичного сектору. Тому для нас перехід на ВДЕ є не менш актуальним, ніж для інших країн, незважаючи на необхідність перебудови соціальної структури та інфраструктури при цьому", – додає Оксана Алієва, координаторка програми "Зміни клімату і енергетична політика" у фонді Генріха Бьолля. Оскільки справедливий енергетичний перехід є поступовим планом дій, першочерговими кроками мають бути:

  • скорочення споживання, що передбачає впровадження заходів з енергоефективності та енергозбереження;
  • перехід на відновлювані джерела енергії, який має відштовхуватись ще й від поступового поліпшення соціальних умов для проживання в українських містах.

"Ми можемо сказати, нові об'єкти з енергетики , транспортної інфрастркутури можуть надавати послуги більш вразливим верствам населення, які більшою мірою потерпають від зміни клімату…при плануванні енергетичних перетворень слід враховувати не лише "зменшення викидів для їх зменшення", а й покращення життя, створення умов, де зможуть виграти усі", – підсумовує експертка.

З минулого року до меморандуму про перехід на 100% ВДЕ долучилися 6 міст та АММУ (Асоціація малих міст України), таким чином підтримуючи цілі та популяризацію такого переходу.

Юлія Машковська, кампейнерка міжнародної неурядової організації 350.org. констатує наступне: "Україна має найбільш енергоємну економіку в Європі, тому нам слід швидко і критично впроваджувати зміни в цій сфері: за 15-20 років більшість енергетичних потужностей України (ТЕС, АЕС) повинні бути виведені з експлуатації. Тому поступово постає питання, куди саме вкладати кошти в сфері нової енергії".

Власне ставлячи перед собою ціль енергетичного переходу, міста починають шлях розвитку не за рахунок викопного палива, а за рахунок чистої енергетики, що лише сприятиме розвитку дискусій та пошуку технологій задля швидшого впровадження такого курсу.

Раніше повідомлялося, що ще дві українські громади перейдуть на 100% відновлюваної енергії.

Нагадаємо, 28-29 листопада у Львові проходить Національний форум "Кліматичні амбіції міст 2019".

"Рубрика" є інформаційним партнером заходу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: