fbpx
Сьогодні
11:49 27 Лис 2019

У Раді зареєстрували законопроект про виплату пенсій жителям тимчасово окупованих територій: що він передбачає

Фото Reuters

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №2083-д, який покликаний врегулювати питання виплати пенсій особам, що проживають на тимчасово окупованих територіях.

Про це повідомив голова парламентського комітету з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Дмитро Лубінець.

"Під час виїзного засідання комітету з прав людини в Донецькій та Луганській областях центральною темою обговорення була виплата пенсій. Ситуація, коли більше ніж половина зареєстрованих на непідконтрольних територіях пенсіонерів не можуть отримати чесно зароблену пенсію, – ненормальна. А факти численних смертей літніх людей на пунктах пропуску – жахають і обурюють! Потрібні негайні зміни! І тому разом з колегами став автором законопроекту 2083-д, який покликаний відновити конституційне право українських громадян на пенсійне забезпечення", – заявив Лубінець.

Законопроект №2083-д передбачає надання людям, які жили на тимчасово окупованих територіях і не могли сплачувати страхові внески, права докупати стаж без застосування санкцій. У разі втрати документів надається можливість розраховувати пенсію на підставі інформації з реєстру застрахованих осіб.

Законопроект також скасовує обов'язкову реєстрацію пенсіонерів як тимчасово переміщених осіб для отримання пенсій і передбачає виплату заборгованості за пенсіями без терміну давності (нині діє ліміт – три роки).

"У результаті ми повернемося до практики всіх цивілізованих країн, де громадян не дискримінують лише через те, що вони потрапили в епіцентр конфлікту і стали його жертвами. Дуже розраховую на розуміння і підтримку народних депутатів без різниці політичних поглядів, адже захист законних прав громадян має бути нашим спільним завданням", – наголосив Лубінець.

законопроект про виплату пенсій жителям тимчасово окупованих територій

законопроект про виплату пенсій жителям тимчасово окупованих територій

Раніше Лубінець назвав три головні проблеми переселенців, які будуть вирішувати найближчим часом.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: