fbpx
Сьогодні
15:57 27 Лис 2019

Уряд призначив мовного омбудсмена

Кабінет міністрів призначив уповноваженим із захисту державної мови науковця Тетяну Монахову.

Пр це повідомив депутат "Євросолідарності" Олексій Гончаренко, який був пристуній на засіданні уряду 27 листопада.

Міністерство культури, молоді та спорту внесло на розгляд Кабінету міністрів кандидатуру на посаду уповноваженого із захисту державної мови.

Посада мовного омбудсмена передбачена законом "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Відповідно до закону в Україні створять Нацкомісію зі стандартів української мови. Вона опрацьовуватиме та затверджуватиме стандарти державної мови: правопис, стандарти термінології, підручники та посібники.

Омбудсмену можна буде поскаржитися на порушення мовного закону, адже він захищатиме українську мову, усуватиме обмеження у її використанні та відстоюватиме права українців на отримання інформації та послуг в усіх сферах суспільного життя на всій території України державною мовою.

Біографія:

Монахова народилася 2 липня 1980 року в Миколаєві. В 2002 році закінчила Миколаївський державний педагогічний університет ім. В.О. Сухомлинського за спеціальністю "Учитель української мови і літератури та англійської мови й зарубіжної літератури".

У 2015 році захистила докторську дисертацію на тему "Сучасні стратегії текстотворення в українській мові" в Одеському національному університеті ім. І.І. Мечникова.

Монахова – авторка понад 40 наукових публікацій, окрім того вона є колумністкою декількох видань.

 

 

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: