fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 14:14 27 Лис 2019

У Києві активісти разом з владою провели "сміттєвий рейд"

Фото facebook.com/KGCnowaste

У Шевченківському районі Києві громадські активісти разом з представниками РДА та «Київкомунсервісу» провели рейд закладами та МАФами району, з метою перевірки наявності в них власних сміттєвих контейнерів та договорів на вивіз сміття.

Про це в ексклюзивному коментарі «Рубрика» сказала активістка ГО «Kyiv Green City» Олена Казанська.

«Коли реєструється ФОП або ЧП, які роблять МАфи, ресторани, кав'ярні, готелі тощо, вони мають заключати договір на вивезення сміття. У підприємця повинна бути конкретна кількість баків, у залежності від того, скільки ти займаєш місця, якою діяльність займаєшся.  Принаймні, так було раніше.  Зараз це правило кудись зникло. Ходять чутки, що господарі підприємств пролобіювали у Раді закон, який прибирає цю умову, з метою «полегшення умов оформлення бізнесу». Аргументують тим, що у МАФів сміття немає. Хоча усі ми знаємо, що воно є», – пояснює проблему активістка.

За словами активістів, багато підприємців «підкидають» своє сміття у контейнери житлових будинків, які знаходяться поруч із закладами.

«Юридичні особи у Києві нерідко паразитують на сусідах, за рахунок яких вивозяться і відходи офісів, МАФів, ресторацій, готелів, салонів краси. Для юридичних осіб у міста існує окремий тариф на вивезення та утилізацію відходів – 234,22 грн. за метр кубічний. Звісно, не всі компанії недбало ставляться до свого сміття. Є свідомі, які мають власні контейнери, чесно сплачують по тарифу, намагаються окремо збирати небезпечні відходи. А є такі, які не платять, мотивуючи це тим, що сміття у них немає. А самі тим часом носять пакети зі сміттям у контейнери сусідам», – пояснює Казанська.

За результатами рейду, у 75% юросіб або немає договорів про вивезення сміття, або вони не хочуть про це говорити.

«Здебільшого нам відповідають, що в них сміття немає. Самі чесні кажуть, що виносять сміття до сусідів», – зазначила активістка.

Читайте також: Пакети в Україні стануть дорожчими: що зміниться з законом про заборону пластикових пакетів

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: