Пам’ятаємо: сьогодні – 86-ті роковини Голодомору

Голодомор 1932-1933 років – одна з найтрагічніших подій за всю історію нашої країни. Пам'ять жертв Голодомору вшановують щороку в четверту суботу листопада.

У 2019 році День пам'яті жертв Голодомору припадає на 23 листопада. Цьогоріч – 86-роковини цієї трагічної сторінки в історії країни.

Упродовж десятиліть Голодомор в радянській Україні замовчувався. Дослідження з цієї трагедії розпочалися лише наприкінці 80-х років минулого століття.

Вагомого приводу для голода 1932-1933 років не було. Влада СРСР запровадила його штучно, проводячи примусові хлібозаготівлі.

За весь час Голодомору загинуло близько 4 мільйонів людей. А взимку люди гинули особливо часто: 24 людини у хвилину, з яких було понад 80% українців, трохи менше 5% росіян, а інші: євреї, поляки, білоруси, болгари. Половина жертв була у віці від 6 місяців до 17 років.

Проте точних даних про кількість жертв немає тому, що всі документи були відразу ж знищені. Історики, говорячи про втрати, розходяться в цифрах від 3 мільйонів до 10.

Нині в Україні Голодомор 1932-1933 років розцінюється як акт геноциду українського народу, здійснений урядом СРСР шляхом організації штучного масового голоду, який призвів до багатомільйонних людських жертв у сільській місцевості на території Української РСР. За даними останніх соціологічних опитувань, 77% українців вважають цю трагедію геноцидом.

У листопаді 2006 року Верховна Рада визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. Цю ініціативу підтримало 24 країни по всьому світу.

Україна вшанує жертв Голодомору під час акції "Запали свічку пам'яті". О 16:00 буде оголошено хвилину мовчання.

У цей час кожен охочий може долучитися до акції та встановити свічку на підвіконні.

Головним місцем проведення буде Національний музей Голодомору-геноциду, де на 15:00 очікуються представників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадськості, духовенства, іноземних гостей, передає пресслужба Українського інститут національної пам'яті (УІНП).

Протягом дня в українських містах та селах приспустять прапори та обмежать розважальні заходи, а також внесуть зміни до програм комунальних засобів масової інформації.

У храмах 23 листопада проводитимуть поминальні панахиди за жертвами Голодомору в Україні.

Окрім того, 23 листопада о 14:30 у Національному музеї літератури пройде благодійно-просвітницька акція до Дня пам'яті жертв Голодомору "Свічка пам'яті". У програмі: псальми, живопис, музика, поезія, голоси пам'яті.

Свіжі дописи

  • Новини

Ексрезиденту США Трампу пригрозили тюремним ув’язненням за неповагу до суду

Колишньому президенту Сполучених Штатів Дональду Трампу загрожує тюремне ув’язнення, якщо він учергове порушить заборону та… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024
  • Новини

В інавгурації путіна візьмуть участь шість країн Європейського Союзу, – ЗМІ

7 травня представники 6 країн-членів Європейського союзу будуть присутні на інавгурації президента росії володимира путіна.… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024
  • Новини

У Каннах відбудеться благодійний вечір української культури та моди

Благодійний вечір української культури, краси та моди UKRAINIANFASHION FILM FESTIVAL відбудеться 19 травня під час… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024
  • Новини

Україна завдяки проєкту Світового банку оновлює обладнання для зберігання вакцин: як працює це рішення

В Україні почалася системна заміна обладнання для зберігання вакцин на рівні всіх регіонів у рамках… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024
  • Новини

В Україні різко погіршилася погода: очікують грозових дощів та шквального вітру

7 травня в Україні очікують різкого погіршення погодних умов у вигляді дощів із грозами та… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024
  • Новини

Нідерланди з осені планують постачати Україні винищувачі F-16

Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен на спільному брифінгу зі своїм литовським колегою у Вільнюсі заявила,… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.