fbpx
Сьогодні
10:34 23 Лис 2019

Аварія танкера "Делфі" в Одесі: у чому екологічна загроза та що робити

Фото Facebook Eugeny Spirin

Незважаючи на те, що танкер, який напередодні зазнав аварії під Одесою, не був завантажений небезпечними вантажами, судно само по собі є джерелом екологічної небезпеки. Навіть після повного зливу танкеру у трюмах залишаються рештки нафтопродуктів та нафти.

«Рубрика» звернулася за коментарем щодо наслідків аварії до науково-технічного радника міжнародного проєкту «Чисте повітря для України», експерта з екологічної безпеки Максима Сороки. 

За його словами, наразі мало інформації, щоб зробити остаточні висновки про наслідки для довкілля та інші ризики.

Водночас, щодо потенційного забруднення – не варто недооцінювати аварію такого роду.

«Холодна вода стримує розчинення нафтопродуктів та їх поширення у воді. Разом з цим – шторм та висока бальність хвиль наче «міксер» постійно перемішують розлив нафтопродуктів та викидають цю масу забруднювальних речовин на берег», – розповів експерт.

«Моя професійна думка – емісія забруднювальних речовин у акваторію Чорного моря триває, щогодинно екологічні збитки збільшуються (про це свідчить постійне збільшення концентрації за даними спостережень учора), перевищення гранично допустимої концентрації у 90 разів це далеко не максимум. Аналізуючи фото та відео з місць аварії, чітко видно зону поширення нафтового забруднення поверхні води та (що найгірше) пляжів та берегової лінії», – констатує Максим Сорока.

Також, він зазначив, що так як цей корабель скоріш за все «сірий» – можемо очікувати, що судновласник не буде організовувати ліквідаційні заходи, тому увесь тягар ліквідації техногенних та екологічних наслідків лягає на органи місцевого самоврядування та державні установки.

Щодо рекомендацій до державних органів – добре, що спостерігають за вмістом у воді нафтопродуктів, проте найбільшу небезпеку у цій аварії мають забруднення більш важкими фракціями. Тому екологічній інспекції терміново потрібно провести аналіз не тільки на вміст нафтопродуктів (екстрактів гексану) а й важкої фракції, яка екстрагується петролейним ефіром. Щоб мати більш чітке розуміння щодо наслідків аварії потрібно також стежити за хімічним споживанням кисню у воді.

Щодо наслідків – нажаль, екологічні наслідки такої аварії непередбачувані. У найгіршому сценарії – пляжі (та берегова акваторія) стануть непридатними для рекреаційних цілей. Тому курортний сезон у цій частині міста Одеси може бути під великим питанням. Проблема у тому, що нафтові забруднення викидає на берег, а після поглинання цього забруднення підсічною масою допускати людей до відпочинку на цих територіях без рекультивації не можна.

«Потрібно якомога швидше локалізувати цей вилив нафтопродуктів та захистити пляжі від вторинного забруднення. Інше питання – а чи є у державних органів та судновласників сорбційні бони (це пристрої які розгортають на поверхні вод та вони попереджають поширення забруднення), або інші сорбційні матеріали.

Раніше стало відомо, що відібрані на місці аварії танкера на Одещині проби морської води засвідчили перевищення концентрації нафтопродуктів у 90 разів.

Нагадаємо, через погані погодні умови, відсутність палива, електроживлення та незадовільну експлуатацію судно знесло вітром до акваторії Одеського порту.

Екіпаж танкеру, який перекинувся під Одесою, врятований.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: