fbpx
Сьогодні
14:15 21 Лис 2019

У Києві обговорили, які можливості відкриє новий закон про столицю

Новий закон про столицю – нові можливості для місцевого самоврядування в Києві.

Саме на таку тему в Інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна" пройшла прес-конференція експертів та громадських діячів Києва.

"До сих пір місцеве самоврядування базувалося на радянських принципах. А новий закон спирається на впливові міжнародні документи і стандарти. Наприклад – Habitat III, який містить світові тренди розвитку містобудування", – зазначив голова ГО "Центр захисту прав громади Голосіїва" Михайло Ромась.

Депутат Печерської районної у м. Києві ради V скликання Тетяна Трикоз повністю підтримує повернення районних рад в Київ, яке прописано в законі про столицю.

"120 депутатів Київради не в змозі охопити і осмислити проблематику районів. Новий закон – це надія на те, що влада почне прислухатися до людей. Що столиця України стане містом європейського зразка, а не багатомільйонним мурашником, який обслуговує бізнес-інтереси певної кількості людей", – сказала Тетяна Трикоз.

Арсеній Пушкаренко, народний депутат України, вважає, що нинішній стан управління містом – жахливий. Новий закон дасть можливість здійснити реформування влади у Києві.

"Відновлення районних рад – дуже добра ініціатива. Адже райони міста Києва за чисельністю населення більші, ніж деякі обласні центри. Я сподіваюся, що розвиток місцевого самоврядування в столиці дасть право громаді впливати на ситуацію в місті. Це – можливість здійснити реформування влади у Києві, це – крок вперед в плані ефективного та прозорого управління і містом, і бюджетом", – сказав Арсеній Пушкаренко.

Експерти та політики наголосили, що закон про столицю є інноваційним щодо розвитку місцевого самоврядування. Таких положень, що в ньому прописані, в Україні ще не було. Та для втілення усіх ініціатив у життя потрібно буде вносити поправки та зміни в Бюджетний та Податковий кодекси, ряд законів України.

Нагадаємо, Закон "Про столицю України – місто-герой Київ" прийнятий Верховною Радою України у першому читанні. Зараз, під час підготовки його до другого читання, документ проходить громадське обговорення та доопрацювання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: