fbpx
Сьогодні
21:56 20 Лис 2019

Вперше за 20 років. Українські полярники отримають власне судно для вивчення Антарктиди

Кабмін України виділив кошти для закупівлі наукового океанського судна льодового класу для потреб українських полярників, які вивчають Антарктиду.

Про це повідомляє прес-служба МОН.

Очікується, що угоду про придбання судна буде укладено до кінця 2019 року, а 2020-го відбудеться його перший вихід в океан під українським прапором.

За словами міністра освіти та науки Ганни Новосад, зараз завершується підготовка програми полярних досліджень України на 2021−2030 роки, де Кабмін врахує наявність власного судна.

Українські полярники отримають власне судно для вивчення Антарктиди

Очільник Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий пояснив, що з кінця 20 століття Україна не має суден необхідного класу, які дозволили б вести дослідження у Світовому океані та надавати підтримку антарктичним дослідженням на станції «Академік Вернадський».

«Власне сьогодні майже 20 років з часу останнього самостійного наукового рейсу України в Південному океані. Для обслуговування нашої станції ми щороку фрахтуємо іноземні судна, а морські дослідження тривалий час взагалі не вели, лише минулого року почали дещо робити з борту риболовних суден», — відзначив науковець.

За словами Дикого, купівля власного судна і відновлення наукових рейсів надзвичайно посилять можливості України.

На придбання судна Уряд виділив до 252 млн гривень. 

«Це той максимум, на який ми можемо розраховувати, але ми працюватимемо над тим, щоб вкластись у меншу суму і заощадити державні кошти», — пояснив Дикий.

Україна — одна з 33 країн, що мають власні станції на Антарктиді. Після розпаду СРСР Росія оголосила себе єдиною правонаступницею всіх полярних станцій, і Києву не дісталося жодної.

У 1996 році Велика Британія передала Україні станцію Фарадей, оскільки Лондон планував побудувати в Антарктиді новий дослідницький пункт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: